Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

21/5/2021 2:11:50 μμ
Με μεταβολές στην ταξινόμηση και νέες απαιτήσεις από τους κατασκευαστές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με ένα ενημερωτικό δελτίο που αφορά ιατροτεχνολογικά προϊόντα κατηγορίας I, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει αλλαγές στην ταξινόμηση αυτών και έχει νέες απαιτήσεις από τους κατασκευαστές.

Οι αλλαγές αφορούν προϊόντα που έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία στην αγορά βάσει της οδηγίας 93/42/ΕΟΚ (οδηγία MDD) και νέα προϊόντα που πρόκειται να τεθούν σε κυκλοφορία για πρώτη φορά βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/45 (κανονισμός MDR). 

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι κατασκευαστές θα πρέπει να προσδιορίζουν την κατηγορία κινδύνου στην οποία εμπίπτουν τα προϊόντα τους και συνεπώς να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα τους ενδέχεται να υπάγονται σε κατηγορία κινδύνου διαφορετική από την κατηγορία στην οποία τα ενέτασσε η MDD. 

Επιπλέον, αναφορικά με τα προϊόντα που θα ενταχθούν στην κατηγορία I, ζητείται από τους κατασκευαστές:
  • Να ενσωματώσουν τις διατάξεις του κανονισμού MDR στο σύστημα διαχείρισης ποιότητας (QMS) και να χαρακτηρίζουν το ιατροτεχνολογικό προϊόν με βάση τον ιατρικό σκοπό για τον οποίο προορίζεται.
  • Να συντάξουν δήλωση συμμόρφωσης Ε.Ε.
  • Να διενεργούν κλινική αξιολόγηση στα προϊόντα, να έχουν λειτουργία μέτρησης (Im) εάν το προϊόν διατίθεται αποστειρωμένο κ.ά., να συνοδεύεται από πληροφορίες ασφάλειας και επιδόσεων.
  • Το προϊόν θα πρέπει να φέρει σήμανση CE και να καταχωρίζεται στη βάση Eudamed.
  • Μετά την κυκλοφορία, ο κατασκευαστής να συγκεντρώνει στοιχεία από τη χρήση, να δηλώνει σοβαρά περιστατικά και διορθωτικά μέτρα ασφάλειας στις αρμόδιες αρχές κ.ά.
Δείτε περισσότερα εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Πλέον τη χρησιμοποιούν και οι πελάτες της Central Pharma στα Τρίκαλα






Σχετικά άρθρα

Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών