Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τα τελευταία 3 χρόνια, Σωτήρης Μπερσίμης παραιτήθηκε από τη θέση του, για προσωπικούς λόγους και θα παραμείνει μέχρι να αναλάβει ο διάδοχός του.
Ο κ. Μπερσίμης ανέλαβε το δύσκολο έργο της διοίκησης του Οργανισμού το Νοέμβριο του 2015 και μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ψηφιακά, αλλά και να μειώσει σημαντικά τα υπέρογκα τότε χρέη (ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου), ομαλοποιώντας τις πληρωμές προς τους παρόχους.
Ενδεικτική της σημασίας του έργου του στον ΕΟΠΥΥ ήταν η επίσκεψη εκπροσώπων του Εθνικού Ινστιτούτου Συλλογικής Προστασίας (INCP – Institut National de Prevoyance Collective) της Γαλλίας, στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ, πριν περίπου δύο χρόνια, προκειμένου να πληροφορηθούν από τον κ. Μπερσίμη για το σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα και για τις παροχές που καλύπτει ο Οργανισμός, οι οποίοι είχαν εκφράσει θετική άποψη "για τις διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζονται και το νοικοκύρεμα που επιτυγχάνεται".
Σταθμός δε στην πορεία του ήταν οι διακρίσεις που έλαβε ο Έλληνας πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, το Μάιο του 2018, που σχετίζονταν με «εργαλεία», όπως ήταν η ένταξη κανόνων ICD-10 στα διαγνωστικά, η διασύνδεση γνωματεύσεων και εκτελέσεων μέσω της εφαρμογής του eΔΑΠΥ, με στόχο τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο των δαπανών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και την ομαλοποίηση του προγράμματος πληρωμών.
Αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής, την επιστήμη της Στατιστικής και την επιχειρησιακή αναλυτική, βραβεύτηκε με το "Best Manager Award" από το European Network for Business and Industry Statistics (ENBIS) -βραβείο που απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε Έλληνα και σε μάνατζερ δημόσιου οργανισμού-, ενώ εκλέχτηκε και πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network.
Προφανώς, τα προβλήματα δεν έλειψαν στη λειτουργία των εφαρμογών, γεγονός που συχνά προκαλούσε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, φαρμακοποιών και γιατρών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να προκηρυχθεί η
θέση για το νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα καλυφθεί μετά από διεθνή
διαγωνισμό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι σχέσεις του κ. Μπερσίμη με τους επικεφαλής του υπουργείου Υγείας
παραμένουν άριστες πάρα τη φημολογούμενη διαφωνία τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπερσίμης είχε δυσαρεστηθεί όταν με Προεδρικό Διάταγμα καταργήθηκε η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο ίδιος δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνταξη του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.