Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο πειραματικό φάρμακο μειώνει τις βλάβες μετά από έμφραγμα

12/2/2016 10:18:00 πμ
Μελέτη Βρετανών επιστημόνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ένα νέο φάρμακο το οποίο μπορεί να μειώσει τις βλάβες που υφίσταται ο οργανισμός μετά από έμφραγμα,  όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο αναπτύχθηκε από Βρετανούς ερευνητές.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το φάρμακο με την κωδική ονομασία ΜitoSNO προστατεύει την καρδιά, όταν ξαφνικά αποκαθίσταται η ροή του αίματος στους ιστούς που είχαν στερηθεί το οξυγόνο. Όμως όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Τμήματος Μιτοχονδριακής η ανακλάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια ολόκληρη νέα κατηγορία φαρμάκων για την αποκατάσταση των βλαβών στους ιστούς μετά από σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μάικ Μέρφι «το ΜitoSNO κλείνει έναν διακόπτη στα μιτοχόνδρια επιβραδύνοντας την επανενεργοποίησή τους κατά τη διάρκεια εκείνων των πρώτων λεπτών που επανέρχεται η αιματική ροή και προστατεύοντας έτσι τον καρδιακό ιστό από επιπλέον βλάβες».

Χρήση σε πολλά πεδία

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι «εκτιμούμε πως μια παρόμοια διαδικασία λαμβάνει χώρα και σε άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ιστός στερείται οξυγόνου για μεγάλο διάστημα, για παράδειγμα μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία οι γιατροί «κλείνουν» παροδικά μεγάλες αρτηρίες για να αποφεύγεται η απώλεια αίματος. Ελπίζουμε ότι αν οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους είναι επιτυχημένες, αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πεδία της ιατρικής» κατέληξε.




Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Όραμά μου ένας ευέλικτος και λειτουργικός Σύνδεσμος μακριά από την αλαζονεία και τον ελιτισμό»
Ο Κώστας Παπαδήμας αναδείχθηκε ως ο «Νέος φαρμακοποιός της χρονιάς» στη χώρα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics