Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα φάρμακο που χορηγείται για τη στηθάγχη έχει ευεργετική δράση στην καρδιακή λειτουργία ατόμων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η ιβαμπραντίνη, που κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να υπάρξει νέα επιπλοκή η οποία να οδηγήσει σε θάνατο τον ασθενή. Στην έρευνα που διήρκεσε δύο χρόνια πήραν μέρος 6.500 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια από 37 χώρες, τα οποία λαμβάνουν τις συμβατικές για την ασθένεια θεραπείες όπως οι βήτα-αναστολείς. Όπως διαπιστώθηκε, η ιβαμπραντίνη μείωσε τον κίνδυνο θανατηφόρων επιπλοκών σε ποσοστό 26%.
Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν βλάβες στην καρδιά την καθιστούν ιδιαίτερα αδύναμη με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εκτελεί τον ρόλο της ως αντλίας και να αποστέλλει τις απαραίτητες ποσότητες αίματος στο ανθρώπινο σώμα. Σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες η ιβαμπραντίνη περιορίζει την επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού (των καρδιακών χτύπων ανά λεπτό) χωρίς ωστόσο να μειώνει την αρτηριακή πίεση.
«Η καρδιά των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια έχει πάντοτε αυξημένο ρυθμό. Ακόμη και όταν κάθονται και δεν κάνουν τίποτε απολύτως ο καρδιακός τους ρυθμός είναι αυξημένος. Θεραπείες όπως αυτές με τους βήτα-αναστολείς μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό, αλλά πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να τις λάβουν είτε γιατί ταυτόχρονα μειώνεται η αρτηριακή πίεση είτε επειδή έχουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα άσθμα, και η χρήση τους θα έχει παρενέργειες. Το πλεονέκτημα της ιβαμπραντίνης είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει με ευεργετικό τρόπο συμπληρωματικά στους βήτα-αναστολείς ή να χορηγηθεί σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν κάποια από τις συμβατικές θεραπείες» δήλωσε στο ΒΒC ο Μάρτιν Κάουι , καθηγητής Καρδιολογίας στο Royal Βrompton Ηospital του Λονδίνου, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της έρευνας.
Επιπλέον η ιβαμπραντίνη είναι ένα σχετικά οικονομικό φάρμακο, αφού οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να δίνουν περισσότερα από 60-70 ευρώ τον μήνα για να ακολουθήσουν μια θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο.
Πηγή: Το Βήμα (31/8/2010)