Ένα αιμοστατικό φάρμακο, που είναι εύκολο στην χρήση και κοστίζει ελάχιστα ευρώ, μπορεί να σώσει κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο έως 100.000 ζωές ανθρώπων που τραυματίζονται σε σοβαρά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και σε άλλα θανατηφόρα περιστατικά βίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που δίνει ελπίδα σωτηρίας σε άτομα τα οποία χρειάζονται άμεση διακοπή της αιμορραγίας τους.
Οι γιατροί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, υπό τον καθηγητή επιδημιολογίας Ίαν Ρόμπερτς, σε εργασία τους στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», παρουσίασαν τα αποτελέσματα δοκιμών με τη χρήση του τρανεξαμικού οξέος (ΤΧΑ) σε 20.000 σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους, σε 274 νοσοκομεία 40 χωρών.
Οι ασθενείς έλαβαν είτε ένα γραμμάριο ΤΧΑ μέσω ένεσης και άλλο ένα γραμμάριο μέσω αργής ενδοφλέβιας μετάγγισης κατά το επόμενο οκτάωρο, είτε ένα εικονικό φάρμακο (τύπου placebo). Το ΤΧΑ μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 10% σε σχέση με το placebo. Ειδικότερα όσον αφορά το θάνατο από αιμορραγία, το ΤΧΑ επέφερε μείωση του κινδύνου κατά 15%. Η έρευνα δεν διαπίστωσε εξάλλου παρενέργειες του φαρμάκου (π.χ. αύξηση του κινδύνου για εμφράγματα ή εγκεφαλικά).
Κάθε χρόνο περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως νέοι, πεθαίνουν διεθνώς από δυστυχήματα στους δρόμους και άλλα 1,6 εκατ. σε άλλα περιστατικά βίας (πυροβολισμοί, μαχαιρώματα, εκρήξεις ναρκών κ.α.). Υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από αιμορραγία σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το 90% των θανάτων από τραύματα και αιμορραγία συμβαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Η αιμορραγία είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο περίπου των θανάτων στα νοσοκομεία διεθνώς. Πολλές δεκάδες χιλιάδες θα μπορούσαν να σωθούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν γινόταν ευρεία και άμεση χρήση του ΤΧΑ, λίγες μόνο ώρες μετά τον τραυματισμό, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία. Το ΤΧΑ δεν καλύπτεται από κάποια εμπορική πατέντα και παράγεται από αρκετές φαρμακοβιομηχανίες, ενώ ένα γραμμάριό του κοστίζει περίπου 3,7 ευρώ. Αν το ΤΧΑ γινόταν ευρέως και άμεσα διαθέσιμο στα τμήματα εκτάκτων περιστατικών των νοσοκομείων όλου του κόσμου, θα μπορούσαν να σωθούν γύρω στις 100.000 ζωές ετησίως, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Είναι ουσιώδες οι γιατροί να μάθουν γι' αυτή την έρευνα και να λάβουν υπόψη τους τα ευρήματά της, δρώντας ανάλογα όσον αφορά την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών σοβαρά τραυματισμένων ασθενών», δήλωσε διευθυντικό στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ (15/6/2010)