Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο φάρμακο για την πρόληψη της ημικρανίας

21/5/2018 10:39:10 πμ
Πήρε έγκριση από τον αμερικανικό FDA
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το πρώτο φάρμακο που παρασκευάστηκε για την πρόληψη των ημικρανιών εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με πολλούς επιστήμονες να πιστεύουν πλέον ότι ξεκινά μια νέα εποχή θεραπείας για τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη σοβαρότερη μορφή αυτών των πονοκεφάλων.

Το νέο φάρμακο, το οποίο παρασκευάζεται από την Amgen και τη Novartis, είναι μια μηνιαία ένεση με μία συσκευή παρόμοια με στυλό ινσουλίνης. Η τιμή του θα είναι 6.900 δολάρια ετησίως, και η Amgen δήλωσε ότι το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο στους ασθενείς μέσα σε μια εβδομάδα.


«Το φάρμακο θα έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο», δήλωσε ο Δρ Amaal Starling, νευρολόγος και ειδικός στις ημικρανίες στην κλινική Mayo στο Phoenix. «Πρόκειται για εκπληκτικά νέα για τους ασθενείς μου και για τους νευρολόγους που θεραπεύουν ασθενείς με ημικρανίες».


Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές ημικρανίες τόσο συχνά που έρχονται σε απόγνωση. Αυτά τα φάρμακα δεν εμποδίζουν όμως όλες τις κρίσεις ημικρανίας, αλλά μπορούν να τις κάνουν λιγότερο σοβαρές και μπορούν να μειώσουν τη συχνότητά τους κατά 50% ή περισσότερο. Μέχρι τώρα, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των ημικρανιών είχαν σχεδιαστεί για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά, μπορεί να λειτουργούν μόνο προσωρινά και συχνά συνοδεύονται από ανυπόφορες παρενέργειες.


Σε κλινικές δοκιμές, τα άτομα που λάμβαναν τα νέα φάρμακα δεν ανέφεραν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες από εκείνα τα άτομα που λάμβαναν ψευδοφάρμακα. Οι παρενέργειες μακροπρόθεσμα και μεταξύ των ατόμων με χρόνια νοσήματα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος χρόνου.

«Προς το παρόν, φαίνονται να λειτουργούν σωστά», δήλωσε ο Dr Stewart J. Tepper, καθηγητής νευρολογίας στο Dartmouth College, για τα νέα φάρμακα. «Θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ημικρανία». Ο Δρ Tepper και ο Δρ Starling, όπως και οι περισσότεροι ειδικοί της ημικρανίας, έχουν συμβουλευτεί τις φαρμακευτικές εταιρείες και έχουν εγγράψει τους ασθενείς στις κλινικές δοκιμές τους.


Ένας στους επτά ανθρώπους παγκοσμίως εμφανίζει ημικρανίες, μεταξύ των οποίων 37 εκατομμύρια Αμερικανοί εκ των οποίων το 20% είναι γυναίκες και το 10% άνδρες. Περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει χρόνιες ημικρανίες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ημικρανία είναι η τρίτη πιο κοινή ασθένεια στον κόσμο και κατατάσσεται στις δέκα πρώτες αιτίες της αναπηρίας.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics