Το νέο φάρμακο, το οποίο παρασκευάζεται από την Amgen και τη Novartis, είναι μια μηνιαία ένεση με μία συσκευή παρόμοια με στυλό ινσουλίνης. Η τιμή του θα είναι 6.900 δολάρια ετησίως, και η Amgen δήλωσε ότι το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο στους ασθενείς μέσα σε μια εβδομάδα.
«Το φάρμακο θα έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο», δήλωσε ο Δρ Amaal Starling, νευρολόγος και ειδικός στις ημικρανίες στην κλινική Mayo στο Phoenix. «Πρόκειται για εκπληκτικά νέα για τους ασθενείς μου και για τους νευρολόγους που θεραπεύουν ασθενείς με ημικρανίες».
Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές ημικρανίες τόσο συχνά που έρχονται σε απόγνωση. Αυτά τα φάρμακα δεν εμποδίζουν όμως όλες τις κρίσεις ημικρανίας, αλλά μπορούν να τις κάνουν λιγότερο σοβαρές και μπορούν να μειώσουν τη συχνότητά τους κατά 50% ή περισσότερο. Μέχρι τώρα, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των ημικρανιών είχαν σχεδιαστεί για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά, μπορεί να λειτουργούν μόνο προσωρινά και συχνά συνοδεύονται από ανυπόφορες παρενέργειες.
Σε κλινικές δοκιμές, τα άτομα που λάμβαναν τα νέα φάρμακα δεν ανέφεραν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες από εκείνα τα άτομα που λάμβαναν ψευδοφάρμακα. Οι παρενέργειες μακροπρόθεσμα και μεταξύ των ατόμων με χρόνια νοσήματα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος χρόνου.
«Προς το παρόν, φαίνονται να λειτουργούν σωστά», δήλωσε ο Dr Stewart J. Tepper, καθηγητής νευρολογίας στο Dartmouth College, για τα νέα φάρμακα. «Θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ημικρανία». Ο Δρ Tepper και ο Δρ Starling, όπως και οι περισσότεροι ειδικοί της ημικρανίας, έχουν συμβουλευτεί τις φαρμακευτικές εταιρείες και έχουν εγγράψει τους ασθενείς στις κλινικές δοκιμές τους.
Ένας στους επτά ανθρώπους παγκοσμίως εμφανίζει ημικρανίες, μεταξύ των οποίων 37 εκατομμύρια Αμερικανοί εκ των οποίων το 20% είναι γυναίκες και το 10% άνδρες. Περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει χρόνιες ημικρανίες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ημικρανία είναι η τρίτη πιο κοινή ασθένεια στον κόσμο και κατατάσσεται στις δέκα πρώτες αιτίες της αναπηρίας.