Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Νέες προτάσεις από τους Ευρωπαίους φαρμακοποιούς για τις ελλείψεις φαρμάκων

24/6/2024 10:10:39 μμ
Το θέμα συζητήθηκε στο συμβούλιο υπ. Υγείας της Ε.Ε.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τις προτάσεις της για τη διαχείριση των ελλείψεων φαρμάκων καταγράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών PGEU, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται διαρκώς και ο χρόνος που σπαταλούν οι φαρμακοποιοί σε αυτό έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί καλούν λοιπόν για πιο αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταξύ άλλων προτείνουν να καθιερωθεί ένας κοινός ορισμός για τις ελλείψεις φαρμάκων που θα εξυπηρετεί στην έγκαιρη αξιολόγηση και ανάληψη δράσης.


Αναφορικά με τη φαρμακευτική πρακτική, η PGEU ζητά να ενημερώνονται νωρίτερα οι φαρμακοποιοί από τους ΚΑΚ για τις μελλοντικές και συνεχιζόμενες ελλείψεις και την αναμενόμενη διάρκειά τους. Επιπλέον διεκδικεί να θεσπιστεί η χορήγηση εναλλακτικής θεραπείας από φαρμακοποιούς, είτε με αλλαγή της συσκευασίας ή της μορφής είτε με τη χορήγηση γενοσήμου ή άλλης θεραπείας ή γαληνικού σκευάσματος. Ακόμα από τις αρμόδιες αρχές ζητείται να ενισχυθεί η διαφάνεια και η επίβλεψή τους στην εφοδιαστική αλυσίδα, επιβεβαιώνοντας ότι η βιομηχανία διαθέτει ισχυρά σχέδια για την πρόληψη και τη διαχείριση των ελλείψεων, καθώς και να προωθηθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών ώστε φάρμακα να αναδιανέμονται στις χώρες που έχουν ανάγκη. 


Επίσης καλεί για καλύτερη διαχείριση των προμηθειών προς όφελος της μακροπρόθεσμης διαθεσιμότητας, ενώ κρίνει χρήσιμο να διασαφηνιστούν οι υποχρεώσεις των εταιρειών και των χονδρεμπόρων όσον αφορά τον εφοδιασμό της αγοράς και να υπάρχει καλύτερη επίβλεψη για την τήρηση αυτών. Τέλος, να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος του παράλληλου εμπορίου. 


Σημειώνεται ότι η εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα συζητήθηκε στο συμβούλιο υπ. Υγείας της Ε.Ε., σύμφωνα με δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ομιλία του στο 28ο ετήσιο «Economist Government Roundtable»
«Η διάθεσή τους από τα κοινοτικά φαρμακεία δεν είναι λύση», τονίζουν οι σύλλογοι






Σχετικά άρθρα

Αδ. Γεωργιάδης: Έως -300 εκατ. ευρώ η μείωση των συνολικών επιστροφών στο φάρμακο το 2024
Σε ομιλία του στο 28ο ετήσιο «Economist Government Roundtable»
Πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη για τους τουρίστες στην Ελλάδα
Έρχεται με νέα υπουργική απόφαση του Αδ. Γεωργιάδη
ΕΟΦ: Οι αναπροσαρμογές τιμών έχουν στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας
Ο Οργανισμός αναφέρει τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη