Λίγο πριν ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής αφήσει τη θέση του προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενδέχεται να δρομολογήσει, μέσω υπουργικής απόφασης, τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές για νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, σύμφωνα με δημοσίευμα του newsbomb.gr.
Η οριζόντια περικοπή των τιμών, σε μια περίοδο που η αγορά φαρμάκου έχει ήδη υποστεί τεράστιες μειώσεις, σαφώς και θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και έντονο προβληματισμό για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Γι' αυτό και οι νέες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας, κατ' απαίτηση φυσικά των δανειστών οι οποίοι φαίνεται να επιζητούν την κατάρρευση της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα χάριν πολυεθνικών ξένων συμφερόντων, γίνονται δεκτές με εντονότατες επιφυλάξεις από την αγορά υγείας που τηρεί στάση αναμονής... Κυρίως, διότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί η πολιτική προστασίας του ελληνικού φαρμάκου, γεγονός που αποτελούσε βασική προεκλογική εξαγγελία της...
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με υπουργική απόφαση του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναμένεται να επισημοποιηθεί η υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές και να μειωθεί η τιμή των γενοσήμων και των off patent φαρμάκων στο 50% και 32,5% της αξίας τους. Το υπουργείο Υγείας καλείται να προχωρήσει επίσης, με την ίδια υπουργική απόφαση, και στην ανάκληση της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία προστατεύονταν όλα τα προϊόντα που είχαν πάρει τιμή πριν από την 1/1/2012, γενονός που μπορεί να πλήξει σημαντικά την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο άρθρο, το υπουργείο Υγείας δεν έκανε αποδεκτό το ακόμα πιο παράλογο αίτημα των δανειστών και δεν πρόκειται να καταργήσει την προστασία των φαρμάκων που η τιμή τους είναι κάτω από τα 12 ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο, αν το δεχόταν, θα είχε ως βέβαιο αποτέλεσμα την αντικατάσταση των φθηνών φαρμάκων με νέα πιο ακριβά...
Με την ίδια υπουργική απόφαση, το υπουργείο Υγείας ενδέχεται να ρυθμίσει και τα λοιπά προαπαιτούμενα από την τελευταία συμφωνία με τους δανειστές, διατηρώντας το rebate στα υψηλότατα ποσοστά 15% έως 25% ανάλογα με τον όγκο και προσφέροντας ποσοστά έκπτωσης στο rebate για τα προϊόντα που παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα.
Είναι σαφές και από αυτές τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας πως η αγορά φαρμάκου θα περιέλθει σε μια νέα φάση έντονων αναταράξεων, αφού για μια ακόμη φορά το κόστος από αυτές τις απαιτήσεις των δανειστών, θα κληθούν στην ουσία να το πληρώσουν από τη μια πλευρά οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες και από την άλλη οι ασφαλισμένοι, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα φαρμακεία θα γεμίσουν με αμφίβολης ποιότητας γενόσημα ξένων εταιρειών.
Και αυτό είναι το επόμενο κεφάλαιο, στο οποίο θα πρέπει και το υπουργείο, αλλά και όλοι οι φορείς που ασχολούνται με το φάρμακο, να δώσουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία, ώστε οι έλεγχοι να είναι αυστηρότατοι και κανένας να μην επιχειρήσει να παίξει τα βρώμικα κερδοσκοπικά παιχνίδια που έχουν στο μυαλό τους, αυτοί που εδώ και χρόνια έχουν καταστρώσει το σχέδιο διάλυσης της αγοράς φαρμάκου στην πατρίδα μας.