Με επ? αόριστον
λουκέτο απειλούν οι φαρμακοποιοί του Νομού Μαγνησίας, καθώς εξόφληση των
συνταγών για το 2011 δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, ενώ η δυσκολία στην
εξασφάλιση μιας υψηλής δανειοδότησης της χώρας από την τρόικα θα επηρεάσει και
τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως προς την τακτική καταβολή των οφειλομένων, η οποία
ούτως ή άλλως παρουσιάζει δυσλειτουργίες μετά τους δύο πρώτους μήνες
λειτουργίας του νέου μεγάλου Ταμείου.
Ήδη για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση το θέμα των νέων κινητοποιήσεων.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «αν δεν αλλάξει η κατάσταση, οι φαρμακοποιοί αναμένεται να οδηγηθούν σε νέες κινητοποιήσεις μέσα στον Αύγουστο. Αλλά αυτή τη φορά οι φαρμακοποιοί θα κλείσουν τα φαρμακεία τους επ? αόριστον, μέχρι να υπάρξει λύση. Την προηγούμενη φορά οι φαρμακοποιοί σταμάτησαν την κινητοποίηση που ήταν η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων ως δείγμα καλής θέλησης για συνεννόηση και εξεύρεση λύσης με το υπουργείο Υγείας. Αλλά διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη. Αν η δανειοδότηση της χώρας δεν είναι μεγάλη, τότε ο ΕΟΠΥΥ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και δεν θα μπορεί να πληρώνει μηνιαίως τις συνταγές. Επίσης τα οφειλόμενα από το 2011 θα παραμείνουν στο άγνωστο σχετικά με την εξόφλησή τους. Συγχρόνως έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τους φαρμακοποιούς για οποιαδήποτε αγορά φαρμάκου πάνω από 200 ευρώ, να έχουν καθαρό κέρδος 30 ευρώ».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν φαρμακεία στο νομό Μαγνησίας που έχουν λαμβάνειν από τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ πριν λίγους μήνες, όπως ο ΟΣΕ, από 25.000 έως και 30.000 ευρώ και για τα οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά από το υπουργείο και τους άλλους αρμόδιους πότε θα εξοφληθούν».
Και, όπως χαρακτηριστικά, υπογράμμισε, «το τσάμπα, από πλευράς των φαρμακοποιών, πέθανε».
Επίσης, τόνισε ότι ήδη τα φάρμακα υψηλού κόστους
πωλούνται ξανά από τα φαρμακεία, αλλά το πρόβλημα είναι πως αρκετοί
φαρμακοποιοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν από τις εταιρείες τα
φάρμακα αυτά. Που σημαίνει ότι θα υπάρξει νέα ταλαιπωρία για τους χρονίως
πάσχοντες για την εξασφάλιση του φαρμακευτικού σκευάσματος.
Πηγή: Εφημερίδα «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ» (21/7/2012)