Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση

27/11/2017 1:01:57 μμ
Αλλάζουν τα όρια στην αρτηριακή πίεση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον ορισμό της υπέρτασης βγήκαν φέτος, από δύο αμερικανικούς φορείς ειδικούς στην Καρδιολογία, την American Heart Association και το American College of Cardiology.

 

Οι προηγούμενες κατευθυντήριες οδηγίες είχαν βγει το 2003, και φέτος, μετά από 14 χρόνια, ανακοινώθηκε ότι η υπέρταση ορίζεται πλέον στα 130mmHg και άνω για τη συστολική πίεση και στα 80mmHg και άνω για τη διαστολική (από 140/90mmHg και άνω που ήταν στις οδηγίες του 2003).

 

Η αλλαγή αυτή συνεπάγεται ότι περισσότεροι ασθενείς θα διαγιγνώσκονται πλέον με υπέρταση, ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι αυτοί οι ασθενείς θα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μικρό μέρος των ασθενών θα ξεκινήσουν αγωγή, ενώ στην πλειοψηφία θα συνιστώνται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις: αλλαγή του τρόπου ζωής και της διατροφής, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά ή εγκεφαλικά επεισόδια.

 

Σημειώνεται ότι οι νέες οδηγίες ουσιαστικά καταργούν τη μέχρι σήμερα ισχύουσα «προϋπέρταση», η οποία οριζόταν στα 120/80mmHg και άνω και είχε υιοθετηθεί από τους ειδικούς με στόχο τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και των γιατρών και την ευρύτερη εφαρμογή μη φαρμακευτικών μέσων για την πρόληψη καρδιαγγειακών κινδύνων.

 

Συνεπώς οι φυσιολογικές τιμές πίεσης αίματος για τους ενηλίκους είναι:

Συστολική: κάτω από 120mmHg και Διαστολική: κάτω από 80mmHg.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού - Καρδιομεταβολικού Κέντρου, Metropolitan Hospital
Κυκλοφορούν αποκλειστικά στα φαρμακεία από την Hippocrates Top Pharmacy






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics