Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Νέες έρευνες αποκαλύπτουν οφέλη της κετογονικής δίαιτας

6/9/2017 9:40:46 πμ
Πώς επιδρά στον οργανισμό η διατροφή με πολλά λίπη και ελάχιστους υδατάνθρακες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αυξάνεται το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για την κετογονική (ή κετονική) δίαιτα και την επίδραση της στην υγεία.


Αυτός ο τρόπος διατροφής βασίζεται στη διαδικασία της κέτωσης, κατά την οποία το ήπαρ παράγει κετόνες προκειμένου να τροφοδοτήσει με ενέργεια τον οργανισμό, αντί για γλυκόζη. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση περισσότερων λιπών, λίγων πρωτεϊνών και ελάχιστων (έως και καθόλου) υδατανθράκων.


Δύο πρόσφατες μελέτες σε πειραματόζωα από το Ινστιτούτο Buck για την Έρευνα στη Γήρανση της Καλιφόρνια και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξαν ότι η κετογονική δίαιτα οδήγησε σε αύξηση της διάρκειας αλλά και της ποιότητας ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι αυτός ο τρόπος διατροφής βελτίωσε:

  • τη μέση διάρκεια της ζωής
  • τη μνήμη
  • τη φυσική αντοχή και δύναμη.

 

Η μέση αύξηση στη διάρκεια ζωής των ποντικιών ήταν 13% (7-10 χρόνια αν ήταν άνθρωποι), σε σχέση με τα πειραματόζωα που είχαν κάνει διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες.


Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι αυτά τα πορίσματα είναι συναρπαστικά και ότι τους εξέπληξαν, καθώς τα πιο γέρικα ποντίκια που είχαν ακολουθήσει την κετογονική δίαιτα, είχαν καλύτερη μνήμη ακόμη και από τα νεαρά ποντίκια που δεν την είχαν κάνει.


Επισημαίνουν όμως ότι αυτός ο τρόπος διατροφής, εκτός ότι πρέπει να ακολουθείται μόνο υπό επίβλεψη ειδικού γιατί είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, ουσιαστικά «σοκάρει» τον οργανισμό, αναδιοργανώνει όλο το μεταβολισμό και αυτή η διαδικασία μπορεί να ενέχει και κινδύνους. Μία «παρενέργεια» πάντως που παρουσιάστηκε και στις δύο έρευνες ήταν η παχυσαρκία, η οποία μπορεί να αποφευχθεί με εναλλαγές της κετογονικής και της κανονικής διατροφής.


Τέλος, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο απώτερος στόχος τους είναι να βρεθεί μια φαρμακευτική θεραπεία για την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών λόγω γήρανσης, ώστε να μη χρειάζεται η κετογονική δίαιτα.


Οι δύο έρευνες δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τους φαρμακοποιούς και για το κοινό
7/1/2025 4:35:06 μμΗ f-anazitisi το 2024
Ένας χρόνος Επιτευγμάτων, Ανάπτυξης & Εξωστρέφειας






Σχετικά άρθρα

«Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία»
Μια καινοτόμος δράση του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica
Το 83% των πολιτών χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του ΕΕΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας από την εταιρεία PULSE RC
Νέα ακαδημία Τένις από την KICKS Academy
Διοργανώνει Open Day το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024