«Συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους φαρμακοποιούς στο σκέλος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος», στη διάρκεια της χθεσινής τετράωρης συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους 11 φορείς επί του πολυνομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας.
Αυτό αναφέρεται σήμερα Πέμπτη 27/1/2011 στο σύνολο σχεδόν του Τύπου.
«Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη βελτίωση την οποία έκανε ο υπουργός Υγείας στο νομοσχέδιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα (πληθυσμιακό κριτήριο, διεύρυνση ωραρίου κ.α.)», επισημαίνεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).
Σύμφωνα με την ίδια πηγή:
«Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η γραμμή του υπουργείου είναι μετριοπαθής και λελογισμένη, αλλά είναι γραμμή ανοίγματος του επαγγέλματος, όχι κλεισίματος.
Ο κ. Αμπατζόγλου δήλωσε ότι την Πέμπτη θα καταθέσουν νομοτεχνικά επεξεργασμένες θέσεις από τους νομικούς τους συμβούλους, προκειμένου να υπάρξουν - όπως ζήτησε - και οι σχετικές προσθήκες στα άρθρα 34 και 36.
Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα γίνει και αναφορά στο νόμο του 1932, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό.
Επισήμανε εξάλλου ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του επαγγέλματος είχε πέσει στο τραπέζι ακόμα και η πρόταση να έχει ένας φαρμακοποιός πολλές άδειες, κάτι που δεν αποδέχθηκε ποτέ η κυβέρνηση.
«Δεν κάνουμε φαρμακεία - αλυσίδες που υπάρχουν σε κάποιες χώρες, δεν κάνουμε φαρμακεία σε σούπερ μάρκετ και δεν καταργούμε το πληθυσμιακό κριτήριο γιατί αυτό διασφαλίζει την διασπορά. Τι άλλο να κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός Υγείας.
Ειδικά για το θέμα του ωραρίου, ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών ανέφερε πως αν επιμείνει η κυβέρνηση στην απελευθέρωση θα επέλθει φυσική εξόντωση των φαρμακοποιών αλλά και - όπως είπε χαρακτηριστικά - «θα σκοτώσουμε κόσμο».
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε πόλεμο με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, εάν αυτές δεν καταβάλουν την έκπτωση-rebate της τάξης του 4% προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τα έτη 2009-2010 και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 140 εκατ. ευρώ.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών κ. Γαλανόπουλος λέγοντας πως έχει ενστάσεις με τη μείωση του περιθωρίου της κερδοφορίας της διανομής στο 5,4%.
Να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους τους στο 6,5% ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Φαρμακαποθήκες κ. Κάτσαρης.
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Ι. Μπασκόζος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί, όπως είπε, «δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που λύνει». Σημείωσε μάλιστα είπε πως είναι τόση η αναστάτωση που επικρατεί στον ιατρικό κόσμο ώστε αν δεν εισακουστούν «οι κινητοποιήσεις είναι μπροστά».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Δ. Βαρνάβας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ό,τι πιο καταστροφικό κι επικίνδυνο κατατέθηκε στο χώρο της δημόσιας υγείας» από την Μεταπολίτευση, ενώ ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιατρών ΙΚΑ Μ. Βλασταράκος, δήλωσε επίσης έντονη αντίθεση, μιλώντας για απαξιωτικές, για τους γιατρούς του ΙΚΑ ρυθμίσεις».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Φ.Σ.: «ΔΙΕΦΑΝΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ- Η ΜΑΧΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ»
«Αθήνα, 26/1/2011
Ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ η ακρόαση των εκπροσώπων των φαρμακοποιών από την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.
Διεφάνη η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για τη διατήρηση του ισχύοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.
Ωστόσο παραμένουν οι διατάξεις που αφορούν τα υπόλοιπα σημεία τριβής μεταξύ Π.Φ.Σ. και Υπουργείου.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θ. Αμπατζόγλου «εξακολουθούμε να εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Η μάχη συνεχίζεται».
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Νέα αμφιλεγόμενη διατύπωση στο ν/σ για το θέμα του ιδιοκτησιακού
Αναλυτικά οι θέσεις του Π.Φ.Σ. (διευκρινίσεις επί του νομοσχεδίου)