Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέες θεραπείες για τις ημικρανίες

8/2/2016 1:06:03 μμ
Υπόσχονται να βάλουν τέλος στις κρίσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ελπίδες για μια ζωή χωρίς ημικρανίες δίνουν τέσσερα νέα φάρμακα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών με ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Πρόκειται για μονοκλωνικά αντισώματα που προορίζονται για την πρόληψη των ημικρανικών κρίσεων. Στοχεύουν στο μόριο του εγκεφάλου CGRP (πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης) και έχει ρόλο τη μεταβίβαση των μηνυμάτων του πόνου από τον έναν εγκεφαλικό νευρώνα στον άλλον. Τα τρία από τα νέα φάρμακα απενεργοποιούν το ίδιο το CGRP, ενώ το τέταρτο δεσμεύει τον υποδοχέα όπου αυτό πρέπει να ενωθεί για να επιτελέσει το ρόλο του.

Οι μελέτες έχουν γίνει σε συνολικά 2.000 πάσχοντες από ημικρανία και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα το 50-70% των πασχόντων ανταποκρίνονται στη θεραπεία, ενώ η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι έως και 10 φορές χαμηλότερη από αυτές των υπαρχουσών θεραπειών.

«Τα νέα φάρμακα μπορούν να αλλάξουν δραστικά τη ζωή των ανθρώπων με υψηλής συχνότητας επεισοδιακή ημικρανία, οι οποίοι παρουσιάζουν 4-14 κρίσεις ημικρανίας το μήνα και οι θεραπευτικές επιλογές που έχουν είναι αυτή τη στιγμή πολύ περιορισμένες» δηλώνει ο κ. Δήμος-Δημήτριος Μητσικώστας, διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και συνεχίζει: «Οι μελέτες που έχουμε έως τώρα στα χέρια μας δείχνουν ότι έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα, εφάμιλλη ή καλύτερη με εκείνη των υπάρχοντων φαρμάκων, αλλά με σχεδόν μηδενικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα κάνει προληπτικά με ασφάλεια μία ένεση κάθε 15 ή κάθε 30 ημέρες και θα έχει σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής».

Πρόληψη και θεραπεία με νευροδιεγέρτες


Εκτός από τις καινούριες επιλογές σε φάρμακα, σημαντικά βήματα προόδου έχουν γίνει και στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας με συσκευές. Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί τρεις νευροδιεγέρτες, οι οποίοι -είτε εξωτερικά είτε εμφυτευόμενοι- διεγείρουν ηλεκτρικά ή ηλεκτρομαγνητικά τους νευρώνες του εγκεφάλου ή του περιφερικού νευρικού συστήματος, προκαλώντας αναλγησία, ενώ δύο άλλες συσκευές βρίσκονται υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Μητσικώστα.
«Είναι πολύ θεαματικό να έχεις μια συσκευή μικρότερη από το κινητό, να τη βάζεις στον τράχηλο τη στιγμή που αρχίζει η κρίση και η κρίση να περνάει. Είναι λίγο σαν διαστημική τεχνολογία» καταλήγει.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Σύμφωνα με έκθεση της EFPIA και της IQVIA






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση