Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Νέα πρόταση για τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.: Παραμονή στα φαρμακεία με απελευθερωμένες τιμές

29/1/2014 10:01:39 πμ
Στη λύση αυτή φαίνεται να συμφωνούν ο Γεωργιάδης, ο Χατζηδάκης αλλά και η τρόικα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Νέα πρόταση από τον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη «έπεσε στο τραπέζι» σχετικά με τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Η λύση λοιπόν στο επίμαχο ζήτημα πιθανόν να είναι η μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνατγογραφούμενων φαρμάκων αλλά η παραμονή τους στα φαρμακεία. Συγκεκριμένα συζητείται να τα θέσουν εκτός διατίμησης, καθιερώνοντας ανώτατο ποσοστό αύξησης της τιμής τους έως 10%.

Η λύση αυτή δείχνει να είναι αποδεκτή και από την τρόικα.


Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «η αγορά του φαρμάκου είναι μία ιδιαίτερη αγορά στην οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν επακριβώς οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς –στους οποίους προσωπικά εγώ, ιδιαιτέρως πιστεύω». Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίαδη, τα ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι διατιμημένα προϊόντα και είναι σε πολύ χαμηλές τιμές. «ΓιΆ αυτό άλλωστε και η βιομηχανία πιέζει για αύξηση των τιμών αυτών, γιατί θεωρεί ότι είναι πολύ χαμηλές οι τιμές», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Θανάσης Σκορδάς -σε ραδιοφωνική του συνέντευξη- σημείωσε ότι «το υπουργείο Υγείας θα διαμορφώσει τη λίστα των φαρμάκων που θα μπορούσαν να πωλούνται εκτός φαρμακείων. Για όσα κρίνει το υπουργείο Υγείας ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστούν με ασφάλεια εκτός φαρμακείων, θα το σεβαστούμε». Και αναφέρθηκε στην απελευθέρωση που ισχύσει από τον περασμένο Νοέμβριο σε βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Όπως είπε, «έχει αρχίσει να γίνεται η προώθηση αυτών των προϊόντων μέσα και από άλλα σημεία πώλησης, όχι αποκλειστικά από τα φαρμακεία και εκεί έχουν αρχίσει να φαίνονται ήδη κάποια πρώτα σημάδια μείωσης των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτης Ρήγας, υπογράμμισε ότι «από τη στιγμή που ο στόχος μας είναι η μείωση της τιμής του φαρμάκου, αυτό γίνεται και μέσα από τα φαρμακεία, περιορίζοντας τη διατίμηση και περιορίζοντας το εκ των προτέρων καθορισμένο κέρδος των φαρμακοποιών, το οποίο φτάνει σε αυτές τις περιπτώσεις στο 27,5%».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση