Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα μέθοδος διάγνωσης ελέγχει την υγεία των εμβρύων πριν από την εξωσωματική

15/9/2014 10:14:35 πμ
Προσδιορίζονται νοσήματα θανατηφόρα για τα παιδιά και φυσικά αποκλείονται γεννήσεις μη υγιών μωρών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Την εφαρμογή της μεθόδου NGS-Next Generation Sequencing στην προεμφυτευτική διάγνωση για την ταυτόχρονη ανάλυση όλου του γονιδιώματος με την ανίχνευση ανωμαλιών και των 46 χρωμοσωμάτων, ανέλυσαν οι επιστήμονες, Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς, μαιευτήρας- γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Μονάδας «ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ» Ob-Gyn, Specialised in Human Reproduction, ο κλινικός εμβρυολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της «ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ» Δρ. Stephen Davies και η γενετίστρια, υπεύθυνη τμήματος Προεμφυτευτικής Διάγνωσης της «ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ» Δρ. Δήμητρα Χριστόπικου.


Η μελέτη των εμβρύων γενετικά γίνεται πριν τοποθετηθούν στη μήτρα. Με τον τρόπο αυτό προσδιορίζονται νοσήματα θανατηφόρα για τα παιδιά και φυσικά αποκλείονται γεννήσεις μη υγιών μωρών. Επιλέγονται έμβρυα με σωστή γενετική υποδομή. Από αυτή τη μέθοδο επωφελούνται κυρίως γυναίκες που έχουν κάνει πάνω από 2 αποβολές ή έχουν υποβληθεί σε εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και δεν κατάφεραν να μείνουν έγκυοι και φυσικά από οι γυναίκες άνω των 40 ετών με ανωμαλίες των χρωμοσωμάτων τους.


Οι ανακοινώσεις έγιναν από την Ιατρική Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με στόχο την παρουσίαση των σύγχρονων εφαρμογών προεμφυτευτικής διάγνωσης για την ταυτόχρονη ανάλυση κληρονομούμενων μονογονιδιακών νοσημάτων και ανωμαλιών όλων των χρωμοσωμάτων (46) στα έμβρυα εξωσωματικής γονιμοποίησης, με την τεχνική αλληλούχισης του DNA επόμενης γενιάς.

Ανακοινώθηκε επίσης και η γέννηση του πρώτου παιδιού ευρωπαϊκά με την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνικής karryomapping, η οποία επιτρέπει την ανάλυση των εμβρύων στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προεμφυτευτικά σε οικογένειες με ιστορικό κληρονομικών νοσημάτων ακόμη και αν η περιοχή της μεταλλαγής δεν είναι γνωστή.

Μάλιστα, όπως δήλωσε η κ. Χριστοπίκου, έχουν ήδη γεννηθεί 3 παιδιά με τις δύο αυτές μεθόδους, δύο από αυτά το 2013 και ένα φέτος το 2014. Στην Ελλάδα οι μέθοδοι αυτοί γίνονται μόνο στα Ιδιωτικά Κέντρα, ενώ αντίθετα στο εξωτερικό γίνονται και στο δημόσιο τομέα. Παρόλα αυτά υπάρχουν και χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία που για λόγους βιοηθικής δεν επιτρέπουν το screening. Στην Ελλάδα ισχύει πιο φιλελεύθερο καθεστώς.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στη χώρα μας βρίσκονται σε διαδικασία screening δυο γονείς με κυστική ίνωση που θέλουν να κάνουν παιδί και η γυναίκα έχει ήδη κάνει 4 αποβολές με εξωσωματική.


 

Πηγή: naftemporiki.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την ασθένεια
Ελέγχοντας συνδυασμούς κωδικών ICD-10 που σχετίζονται με τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025