Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Νέα λίστα για φάρμακα που θα αποζημιώνουν τα Ταμεία

15/10/2012
Νέα λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, από την οποία εξαιρούνται δεκάδες σκευάσματα, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Η λίστα αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στον χώρο του φαρμάκου, βάζοντας αυστηρούς όρους ένταξης των σκευασμάτων και ταυτόχρονα περιορίζοντας τη φαρμακευτική δαπάνη.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Νέα λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, από την οποία εξαιρούνται δεκάδες σκευάσματα, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Η λίστα αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στον χώρο του φαρμάκου, βάζοντας αυστηρούς όρους ένταξης των σκευασμάτων και ταυτόχρονα περιορίζοντας τη φαρμακευτική δαπάνη. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν γενόσημα φάρμακα αλλά και σκευάσματα με πολλαπλές συσκευασίες και διαφορετικές περιεκτικότητες.


Τα κριτήρια για την ένταξη των φαρμάκων στη λεγόμενη θετική λίστα -τα φάρμακα που αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία- συζητήθηκαν την Παρασκευή 12/10 σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Ε.Ο.Φ. με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά.


Στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Φ., Γιάννης Τούντας, πρότεινε να εφαρμοστούν πιο αυστηρά κριτήρια για την ένταξη των φαρμάκων στη λίστα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να αποζημιώνει όλα τα φάρμακα. Μιλώντας στην «Ημερησία του Σαββάτου» ο κ. Τούντας αναφέρθηκε στο παράδειγμα των γενοσήμων φαρμάκων, λέγοντας ότι για μια δραστική ουσία στη χώρα μας κυκλοφορούν δεκάδες γενόσημα. «Δεν είναι δυνατόν να αποζημιώνονται όλα αυτά τα φάρμακα, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις» ανέφερε, προαναγγέλλοντας ότι με τα νέα κριτήρια «πολλά σκευάσματα θα βρεθούν εκτός λίστας».

Τι κυκλοφορεί

 

Εκτιμάται ότι τη χώρα μας κυκλοφορούν 1.555 φάρμακα (πατενταρισμένα) με 2.500 σκευάσματα (χάπια, δισκία κ.ά.) και μόλις 427 γενόσημα με 5.000 σκευάσματα! Επιπρόσθετα, τουλάχιστον τρία στα τέσσερα φάρμακα που κυκλοφορούν είναι γενόσημα, ενώ ποσοστό 18% της συνταγογράφησης σήμερα αφορά σε γενόσημα τα οποία, ωστόσο, σε αξίες καταλαμβάνουν το 56% της αγοράς.


Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Losec, το οποίο κυκλοφορεί σε 111 σκευάσματα με τιμές που κυμαίνονται από 3,96 ευρώ έως 25,88 ευρώ ανάλογα με τη συσκευασία και περιεκτικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και όταν χορηγείται στην ίδια περιεκτικότητα και στην ίδια ποσότητα καταγράφονται αυξομειώσεις στις τιμές (η τιμή κυμαίνεται από 0,25 ευρώ έως και 2,52 ευρώ, με βάση την ημερήσια καθορισμένη δόση). Αντίστοιχα, το Lipitor κυκλοφορεί με 90 διαφορετικές «βερσιόν» και με κόστος ημερήσιας δόσης από 0,358 ευρώ έως και 1,004 ευρώ.


Εκτός από τα πολλά γενόσημα, η Ελλάδα παρουσιάζει μια ακόμη... καινοτομία: το ίδιο φάρμακο κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές συσκευασίες. Για παράδειγμα, γνωστό φάρμακο που κυκλοφορούσε σε συσκευασία δέκα χαπιών, απέκτησε νέα εμφάνιση με 30 χάπια, προκαλώντας σε ένα χρόνο 200.000 επιβάρυνση στα Ταμεία!


Στη νέα θετική λίστα θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες συσκευασίες φαρμάκων, ώστε και η δαπάνη να περιοριστεί αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των φαρμάκων που καταλήγουν στα σκουπίδια. Μεταξύ άλλων εξετάζεται να συμπεριληφθούν στη λίστα συγκεκριμένες συσκευασίες των φαρμάκων που ανταποκρίνονται σε χρόνιες αγωγές ( π.χ. αντιϋπερτασικά, φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης σε αγωγές μηνός με 31 τεμάχια ανά συσκευασία ή δεκαέξι τεμάχια ανά συσκευασία για τα αντιβιοτικά ).

Πολλαπλές συσκευασίες

 

Επίσης, στο «μικροσκόπιο» του Ε.Ο.Φ. βρίσκονται οι πολλαπλές συσκευασίες ενός φαρμάκου για την ίδια δόση και η σκοπιμότητά τους (π.χ. σιρόπι Klaricid 125mg με 50ml και σιρόπι Klaricid 125mg με 60ml).


Έτσι για παράδειγμα στη λίστα θα μπορούν να ενταχθούν μόνο δύο συσκευασίες, των δέκα και 30 χαπιών και όχι συσκευασίες για θεραπείες πέραν του ενός μήνα. Με αυτό τον τρόπο θα ελεγχθεί η συνταγογράφηση: ο μήνας έχει 30 ημέρες. Η συσκευασία θα πρέπει να έχει π.χ. δέκα κάψουλες και ανάλογα με την θεραπεία ο ασθενής να παίρνει δύο ή τρία κουτιά και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα με την συσκευασία να έχει 20 κάψουλες και έτσι να συνταγογραφούνται δύο κουτιά, με συνέπεια να πετάγονται οι επιπλέον κάψουλες.


«Ψαλίδι» θα μπει και στα φάρμακα με πολλές περιεκτικότητες καθώς τώρα οι γιατροί επιλέγουν να συνταγογραφούν σκευάσματα με τις υψηλότερες περιεκτικότητες των οποίων οι τιμές είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες της περιεκτικότητας. Π.χ. η τιμή για τα 2mg μπορεί να είναι πενταπλάσια του 1mg.


Σε ό,τι αφορά τα νέα ακριβά φάρμακα, τα οποία εδώ και δύο χρόνια αναμένουν προκειμένου να πάρουν τιμή ώστε να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά, ο Ε.Ο.Φ. προτείνει να εξαιρεθούν από τη θετική λίστα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τούντας, «μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά να αποζημιώνονται από τον ασφαλιστικό φορέα μόνον εκείνα που έχουν αξιολογηθεί ως αποτελεσματικά και συνεπώς συμφέροντα».


Και αυτό διότι, συχνά, ιατρικές μελέτες που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρίες δείχνουν ότι το καινούργιο φάρμακο είναι έστω και οριακά καλύτερο από το παλαιότερο, ενώ προκαλεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση.


Πηγή: Ημερησία

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος