Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Nέα κατηγορία φαρμάκων στη θεραπεία της αϋπνίας και του στρες

12/1/2016 10:50:00 πμ
Ένα νέο πειραματικό φάρμακο υπόσχεται να επιλύσει τα προβλήματα ύπνου και στρες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Μετά από πολλά χρόνια μια νέα κατηγορία φαρμάκων αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της και να επιλύσει προβλήματα ύπνου και στρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, το φάρμακο δεν φέρεται να έχει τις παρενέργειες που παρουσιάζουν τα ήδη υπάρχοντα.
Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν οι κατηγορίες φαρμάκων, κοινές συνήθως για τον ύπνο και το στρες, που κυκλοφορούν σήμερα είναι ο εθισμός στην ουσία συνήθως με την καθημερινή λήψη για ένα εξάμηνο, υπνηλία κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας (όταν λαμβάνεται βράδυ), σε κάποιες περιπτώσεις απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», ένα νέο πειραματικό υπνωτικό δρα παρεμβαίνοντας στην αναστολή επαναπρόσληψης ορεξίνης, ουσίας του εγκεφάλου που όταν εκκρίνεται μας κρατά ξύπνιους (σε εγρήγορση).


Σε πειράματα που έγιναν σε αρουραίους που τους χορηγήθηκε το πειραματικό φάρμακο κοιμήθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με τους άλλους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ δεν εκδήλωσαν προβλήματα στη μνήμη, όπως οι αρουραίοι που τους χορηγήθηκε διαζεπάμη  καθώς και άλλα δύο πιο σύγχρονα υπνωτικά φάρμακα.
Το ίδιο πείραμα έγινε και σε πιθήκους, οι οποίοι έλαβαν υπνωτικά «ευρείας χρήσης» και παρουσίασαν προβλήματα στη μνήμη και στην εγρήγορση.


 Σε συνοδευτικό άρθρο της μελέτης στο «Science Translational Medicine» αναφέρεται ότι τόσο αυτό το φάρμακο όσο και άλλα παρόμοια πιθανότατα εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. 


Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο καθηγητής Κόλιν Εσπι, ιδρυτής του Κέντρου Ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, προειδοποίησε ότι «το μονοπάτι παρέμβασης στην ορεξίνη που ακολουθεί η νέα κατηγορία φαρμάκων όπως το DORA-22 μπορεί να συνδεθεί με άλλες παρενέργειες, όπως η αύξηση της όρεξης».



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics