Μετά τις εκλογές
παραπέμπεται τελικά η έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων από το υπουργείο
Υγείας.
Τα νέα φάρμακα, για τα οποία ενέκρινε τιμή η αρμόδια επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, δεν θα λάβουν τελικά την τιμή που εγκρίθηκε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο δελτίο τιμών δεν θα εκδοθεί.
Παράγοντες της φαρμακευτικής βιομηχανίας επισημαίνουν ότι «τη στιγμή που εθνική και κοινοτική νομοθεσία προβλέπουν την άμεση πρόσβαση των ευρωπαίων ασθενών σε νέες θεραπείες, επιβάλλοντας την έκδοση Δελτίων Τιμών νέων φαρμάκων κάθε 90 ημέρες, η Ελλάδα ξεχωρίζει και πάλι διά της αδρανείας, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ την προθεσμία αυτή, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή των Ελλήνων πολιτών».
Τα νέα φάρμακα, που βρίσκονται σε αναμονή από το 2011, περιλαμβάνουν θεραπείες για ανθεκτική εστιακή επιληψία, μεταστατικό καρκίνο στα οστά, καρκίνο προστάτη, ηπατίτιδα C, προχωρημένο μελάνωμα, όλες τους σοβαρές παθήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζονται σήμερα με το σύνολο των θεραπευτικών επιλογών.
Στην κατεύθυνση αυτή, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων κ. Μαριάννα Λάμπρου σημείωσε πως η ένωση αναμένει με αγωνία την τιμολόγηση τριών νέων φαρμάκων για Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, Αμυλοείδωση και Οζώδη Σκλήρυνση.
Πηγή: http://www.iatronet.gr (14/6/2012)
Ποια είναι αυτά και γιατί οι αρμόδιοι περίμεναν να δώσουν τιμή μετά τις εκλογές;
Αρχικά η σκέψη ήταν να δοθεί τιμή μόνο σε 11 καινοτόμα φάρμακα που προορίζονταν για χρόνια και σοβαρά νοσήματα και είχαν φθάσει στη χώρα μας ήδη από το 2011. Όμως μετά από πιέσεις για να βγούνε τα νέα σκευάσματα στην αγορά, η λίστα με τα αιτήματα αυξάνονταν μέρα με την ημέρα και έφθασε τελικά στα 240 πρωτότυπα αλλά και σε άλλα 1300 γενόσημα.
Έτσι αποφασίσθηκε την τελευταία στιγμή να καθυστερήσει η έκδοση του νέου δελτίου τιμών προκειμένου να πάρει τη σχετική απόφαση η νέα κυβέρνηση με βάση και την πολιτική για το φάρμακο που θα θελήσει να ακολουθήσει.
Όμως αξιοσημείωτο είναι πως ούτε και η καθυστέρηση στην έκδοση του νέου δελτίου τιμών έσωσε την παρτίδα της αυξημένης φαρμακευτικής δαπάνης. Και αυτό διότι η δαπάνη έχει ξεφύγει σε σχέση τουλάχιστον με ότι είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.
Υπολογίζεται ότι μηνιαίως από 30 έως 50 εκατ. ευρώ είναι υψηλότερα τα ποσά που διατίθενται για φάρμακα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί στο μνημόνιο.
Πηγή: http://www.iatropedia.gr (15/6/2012)