Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα έρευνα για την από του στόματος θεραπεία της λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας

30/1/2014 12:13:20 μμ
Συνδυασμός ουσιών δίνει εξαιρετικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα στις πειραματικές μελέτες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Η συνδυαστική χορήγηση από του στόματος δύο ουσιών επέδειξε σημαντικά αποτελέσματα στις πειραματικές μελέτες σε ασθενείς που πάσχουν από λεμφοκυτταρική λευχαιμία, δίνοντας ελπίδες για το τέλος της χημειοθεραπείες και των δυσάρεστων παρενεργειών της.

Το νέο χάπι δημιούργησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell στη Ν. Υόρκη των ΗΠΑ με τις ουσίες rituximab και idelalisib, οι οποίες επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.

Προς το παρόν η θεραπεία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση για το πότε θα είναι διαθέσιμο στους ασθενείς.


Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 19 ιατρικά κέντρα σε πέντε χώρες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συνδυαστική θεραπεία καθυστέρησε σημαντικά την επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών, καθώς το 93% από αυτούς παρουσίασε σταθερή πορεία για διάστημα έξι μηνών. Το αντίστοιχο ποσοστό των ασθενών, που ακολούθησαν θεραπεία με μόνο μία από τις δύο ουσίες, δεν ξεπέρασε το 46%. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ασθενών ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η ανεξάρτητη επιτροπή παρατηρητών της μελέτης διέκοψε τη συνέχειά της, προκειμένου να ακολουθήσουν τη συνδυαστική θεραπεία και οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας.


«Ακόμη και αν αυτός ο καρκίνος παραμένει ανίατος, πλέον θα μπορεί να θεραπευθεί σαν χρόνια ασθένεια με ένα χάπι, με τον ίδιο τρόπο που θεραπεύεται η υπέρταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Richard R. Furman, προσθέτοντας ότι η θεραπεία που ακολουθείται σήμερα μπορεί να είναι χειρότερη από την ασθένεια επειδή προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και θάνατο.


Η επιστημονική ανακοίνωση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Weill Cornell.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics