Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Νέα δράση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων στους πολίτες

24/10/2024 12:44:21 πμ
Θα «περάσει» από τα ελληνικά φαρμακεία;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στις αρχές Νοεμβρίου ξεκινάει μία ακόμη προληπτική δράση για τους πολίτες ηλικίας από 30-70 ετών και αφορά το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε διεξοδικά για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ». 


Η δράση αυτή αφορά συνολικά 5,5 εκατομμύρια πολίτες και θα υπάρξουν 10 κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές, που εάν ο πολίτης έχει στεφανιαία νόσο ή διαγνωστεί να έχει κάποια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, θα παραπέμπεται κατευθείαν προκειμένου να βρει τη λύση όποια και αν είναι αυτή. «Κάθε είδους καρδιολογικό πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται σε αυτά τα 10 κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα και έχουμε μεγάλη χαρά να συντονίζεται αυτή η προσπάθεια από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών», τόνισε η Ε. Αγαπηδάκη. 


Σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ του ΠΦΣ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκειμένου και αυτή η υπηρεσία να «περάσει» μέσα από τα φαρμακεία, με δεδομένη την επιρροή που έχει ο φαρμακοποιός σε πολλές ηλικιακές ομάδες της κοινωνίας.

Αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακείων που συμμετέχουν στη δράση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Αναφορικά με την προληπτική δράση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν ήδη συμβάσεις με 6.500 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, ενώ αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται άλλες χίλιες, δηλαδή 7.500 και έρχονται κάθε μέρα καινούργιες.


«Επιπλέον, έχουμε πάνω από 100 διαγνωστικά σε όλη την Ελλάδα για τις γαστρεντερολογικές εξετάσεις και αντίστοιχα πάνω από 300 σημεία για τις γυναικολογικές εξετάσεις. Θέλω να μπαίνουν οι πολίτες στα site, για παράδειγμα για το μαστό είναι το mastografia.gov.gr, για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι testpap.gov.gr, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι colon.gov.gr, ώστε να βλέπουν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία και τα ιατρεία στην περιοχή τους και να απευθύνονται σε αυτά για τις προληπτικές τους εξετάσεις», ανέφερε. Επιπλέον, όπως είπε «αν συνδυάσουμε το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τον εμβολιασμό έναντι του HPV, σε 10 χρόνια η χώρα μας θα έχει σχεδόν μηδενίσει τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που ευθύνονται στον ιό HPV». 


Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα και το οποίο έχει δρομολογηθεί να εφαρμοστεί μέσω ΕΣΠΑ. Θα γίνει το 2025, σε τουλάχιστον 4 νοσοκομεία της χώρας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

150 χιλιάδες εμβολιασμοί και 130 χιλιάδες τεστ ο μέχρι σήμερα απολογισμός
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Ευ Ζω με τον Καρκίνο» και τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου






Σχετικά άρθρα

Σπάνε ρεκόρ οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί και τα colon test στα φαρμακεία
150 χιλιάδες εμβολιασμοί και 130 χιλιάδες τεστ ο μέχρι σήμερα απολογισμός
e-ΕΦΚΑ: Νέες υπηρεσίες πληρωμών για εργοδότες και οφειλέτες
Επιτρέπουν την άμεση έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας
ΤΕΑΥΦΕ: Εγκρίθηκαν οι Αναλογιστικές Μελέτες της περιόδου 2018-2021
Mια σημαντική εξέλιξη που ήρθε μετά από οργανωμένες και συστηματικές προσπάθειες
ΦΣΑ: Ενημέρωση για τον πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης
«Μην περιμένετε τελευταία στιγμή» είναι η σύσταση του Συλλόγου στα μέλη του