Στις αρχές Νοεμβρίου ξεκινάει μία ακόμη προληπτική δράση για τους πολίτες ηλικίας από 30-70 ετών και αφορά το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε διεξοδικά για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ».
Η δράση αυτή αφορά συνολικά 5,5 εκατομμύρια πολίτες και θα υπάρξουν 10 κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές, που εάν ο πολίτης έχει στεφανιαία νόσο ή διαγνωστεί να έχει κάποια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, θα παραπέμπεται κατευθείαν προκειμένου να βρει τη λύση όποια και αν είναι αυτή. «Κάθε είδους καρδιολογικό πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται σε αυτά τα 10 κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα και έχουμε μεγάλη χαρά να συντονίζεται αυτή η προσπάθεια από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών», τόνισε η Ε. Αγαπηδάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ του ΠΦΣ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκειμένου και αυτή η υπηρεσία να «περάσει» μέσα από τα φαρμακεία, με δεδομένη την επιρροή που έχει ο φαρμακοποιός σε πολλές ηλικιακές ομάδες της κοινωνίας.
Αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακείων που συμμετέχουν στη δράση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Αναφορικά με την προληπτική δράση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν ήδη συμβάσεις με 6.500 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, ενώ αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται άλλες χίλιες, δηλαδή 7.500 και έρχονται κάθε μέρα καινούργιες.
«Επιπλέον, έχουμε πάνω από 100 διαγνωστικά σε όλη την Ελλάδα για τις γαστρεντερολογικές εξετάσεις και αντίστοιχα πάνω από 300 σημεία για τις γυναικολογικές εξετάσεις. Θέλω να μπαίνουν οι πολίτες στα site, για παράδειγμα για το μαστό είναι το mastografia.gov.gr, για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι testpap.gov.gr, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι colon.gov.gr, ώστε να βλέπουν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία και τα ιατρεία στην περιοχή τους και να απευθύνονται σε αυτά για τις προληπτικές τους εξετάσεις», ανέφερε. Επιπλέον, όπως είπε «αν συνδυάσουμε το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τον εμβολιασμό έναντι του HPV, σε 10 χρόνια η χώρα μας θα έχει σχεδόν μηδενίσει τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που ευθύνονται στον ιό HPV».
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα και το οποίο έχει δρομολογηθεί να εφαρμοστεί μέσω ΕΣΠΑ. Θα γίνει το 2025, σε τουλάχιστον 4 νοσοκομεία της χώρας.