Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα δεδομένα για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C

26/7/2017 1:20:31 μμ
Η αξιοποίηση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ηπατίτιδας C (στις 28 Ιουλίου) βρίσκει την Ελλάδα να έχει δρομολογήσει με αξιώσεις την επίτευξη του στόχου για εξάλειψη της ηπατίτιδας C έως το 2030.


Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,16% του πληθυσμού - αφορά δηλαδή περίπου 133.000 άτομα, εκ των οποίων το 1/3 βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ίνωσης. Οι οικονομολόγοι της Υγείας επισημαίνουν πως στα πρώτα στάδια της ηπατικής βλάβης, το ετήσιο κόστος ανά ασθενή είναι 642,71 ευρώ. Το ποσό εκτοξεύεται στα 5.934 ευρώ, όταν οι ασθενείς έχουν υποστεί κίρρωση, στα 21.890 ευρώ, όταν εκδηλώσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο και στα 35.051 ευρώ, όταν υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος.


Οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την υποχρέωση να εξαλείψουν την ηπατίτιδα C έως το 2030. Για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος, απαιτείται να θεραπευθούν 86.500 ασθενείς μέχρι το 2030. Η υλοποίηση του σχεδιασμού, θα οδηγήσει σε μείωση κατά περίπου 81,5% του αριθμού των ασθενών με κίρρωση (αντιρροπούμενη και μη) και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Συμφωνία ΕΟΠΥΥ - φαρμακευτικών εταιρειών

Η πρόσφατη συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ για παροχή αποτελεσματικών καινοτόμων φαρμάκων κατά της νόσου σε χαμηλές τιμές, πενταπλασιάζει τον αριθμό των ασθενών που δικαιούνται κάλυψη από τον Οργανισμό (μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε μόνο ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο). Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει νέες, πιο αισιόδοξες προοπτικές και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία, αλλά και στα δημόσια οικονομικά


Η διεύρυνση των δικαιούχων μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων πρόσβασης επιφέρει ένα αξιοσημείωτο όφελος για ασθενείς και Πολιτεία: αυξάνεται ο αριθμός των θεραπευόμενων και μειώνονται οι δαπάνες.

Η εξάλειψη της νόσου αποτελεί παγκόσμια δέσμευση της MSD

Η MSD υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για περαιτέρω επέκταση των κριτηρίων κάλυψης, τη διάγνωση νέων ασθενών και τη θεραπεία, με τελικό στόχο την πλήρη εξάλειψη της νόσου (elimination).


«Η εξάλειψη της νόσου της ηπατίτιδας C αποτελεί παγκόσμια δέσμευση της MSD. Στο πλαίσιο της δέσμευσης αυτής, συμμετείχαμε στην πρόσφατη διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για την παροχή της καινοτόμου θεραπείας μας σε όλους τους Έλληνες ασθενείς που νοσούν από την ασθένεια αυτή. Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την επιτυχία της διαδικασίας, δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες πενταπλάσιου αριθμού ασθενών σε σχέση με το παρελθόν, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στον εθνικό στόχο για την εξάλειψη της νόσου.

Παράλληλα, δημιουργούνται και νέα δεδομένα αναφορικά με την ενσωμάτωση καινοτόμων θεραπειών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με βιώσιμο τρόπο, γεγονός που αποτελεί οδηγό για την αξιοποίηση της φαρμακευτικής καινοτομίας και στο μέλλον», αναφέρει ο Αντώνης Καρόκης, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας.


 

Η MSD έχει μια κληρονομιά 30 ετών στην μάχη για την ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών για την ηπατίτιδα C. Μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερες από 135 κλινικές μελέτες, σε περίπου 40 χώρες, με πάνω από 10.000 συμμετέχοντες, στηρίζει τα σχέδια των συστημάτων Υγείας για εξάλειψη της νόσου στην Ελλάδα και διεθνώς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics