Νέα μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει προηγούμενες έρευνες που ήθελαν τη βαρενικλίνη (φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος) να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου ή κατάθλιψης, αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας.
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Ντύσελντορφ και του Μάαστριχτ, το University College του Λονδίνου (UCL) και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ αξιολόγησαν όλες τις δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε μία έρευνα, η οποία έλαβε χώρα σε 753 Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αγγλία.
Η μελέτη διήρκησε από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Ιούνιο του 2012. Οι γιατροί συνταγογράφησαν σε 164.766 ασθενείς, ηλικίας 18-100 ετών, ένα από τρία φαρμακευτικά σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος: βαρενικλίνη, βουπροπιόνη και υποκατάστατα νικοτίνης (όπως τσίχλες, δερματικά επιθέματα ή καραμέλες). Κανένας ασθενής δεν έλαβε συνδυασμό θεραπειών.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς επί 6 μήνες για να συγκρίνουν τα καρδιαγγειακά και τα νευροψυχιατρικά επεισόδια μεταξύ των τριών ομάδων. Τα καρδιαγγειακά επεισόδια που αξιολογήθηκαν είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, η περιφερειακή αγγειοπάθεια και η καρδιακή αρρυθμία, ενώ από τα νευροψυχιατρικά, η κατάθλιψη και ο αυτοτραυματισμός.
Περισσότεροι από 106.000 ασθενείς είχαν λάβει υποκατάστατα νικοτίνης, πάνω από 6.500 είχαν λάβει βουπροπιόνη και πάνω από 51.000 βαρενικλίνη.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, κανένα από τα δύο φάρμακα (βαρενικλίνη, βουπροπιόνη) δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως οποιουδήποτε καρδιαγγειακού ή νευροψυχιατρικού επεισοδίου. Μάλιστα η βαρενικλίνη φάνηκε να δρα προστατευτικά, αφού συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου αυτού κατά 20- 44%, αναλόγως με το επεισόδιο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην έχει αναφερθεί κάποιο επεισόδιο στους γιατρούς, τονίζουν όμως ότι τα ευρήματά τους «συνιστούν μία ευκαιρία για τους γιατρούς να συνταγογραφούν ευρύτερα τη βαρενικλίνη, ιδίως σε ασθενείς με συννοσηρότητες (προβλήματα υγείας), ώστε να βοηθηθούν περισσότεροι καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine.