Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα βιολογική θεραπεία για το σύνδρομο υαλοειδοωχρικής έλξης

30/4/2015 1:52:36 μμ
Προλαμβάνει την απώλεια όρασης καλύπτοντας το μέχρι σήμερα θεραπευτικό κενό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο υαλοειδοωχρικής έλξης προσφέρει η εταιρεία Alcon μετά την πρόσφατη έγκριση μιας νεότερης βιολογικής θεραπείας, της οκριπλασμίνης.

Μέχρι πρότινος η μοναδική θεραπευτική επιλογή ήταν η χειρουργική αφαίρεση της έλξης με τη μέθοδο της υαλοειδεκτομής. Σήμερα δίνεται η δυνατότητα να επέμβουμε σε ένα πρώιμο στάδιο, γεφυρώνοντας έτσι το θεραπευτικό κενό.


Πιο αναλυτικά, η οκριπλασμίνη αποτελεί μια συνθετική μορφή του ανθρώπινου ενζύμου της πλασμίνης, η οποία παράγεται με τη χρήση τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA και διασπά την ανώμαλη σύνδεση μεταξύ της ωχράς κηλίδας και του υαλοειδούς. Εγχέεται εφάπαξ εντός του ματιού και λειτουργεί κυριολεκτικά ως ένα «βιολογικό νυστέρι» που εκτελεί μια μέχρι πρότινος αποκλειστικά χειρουργική πράξη. Μελέτες έχουν αναδείξει την εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της οκριπλασμίνης, εφόσον αυτή εφαρμοστεί σε ορθά επιλεγμένα περιστατικά έλξης.

Η επιτυχής θεραπεία της υαλοωχρικής έλξης συμβάλλει όχι μόνο στην αναστροφή των διαταραχών της όρασης που προκαλούνται στα πρώιμα στάδια, αλλά και στην αποτροπή της μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης που λαμβάνει χώρα στα όψιμα στάδια της πάθησης. Τα νεότερα διαγνωστικά (οπτική τομογραφία συνοχής) και θεραπευτικά (οκριπλασμίνη) εργαλεία καθιστούν εφικτό το στόχο έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του συνδρόμου.

Περισσότερα για το σύνδρομο

Το εσωτερικό του ματιού είναι γεμάτο από μια γέλη (gel) που καλείται υαλοειδές, η οποία και έρχεται σε άμεση επαφή με τον εσωτερικό φωτοευαίσθητο χιτώνα, τον αμφιβληστροειδή. Το υαλοειδές, με την ηλικία, τείνει να αποκολλάται βαθμιαία από τον αμφιβληστροειδή. Όταν όμως η αποκόλληση αυτή εξελίσσεται ανώμαλα, τότε πρόκειται για το σύνδρομο υαλοειδοωχρικής έλξης. Με απλά λόγια το υαλοειδές έλκει την ωχρά κηλίδα, παραμορφώνει τα κύτταρα της κεντρικής όρασης και συνεπάγεται συχνά μη αναστρέψιμες βλάβες στην ευκρινή όραση.

Στα πρώτα στάδια του συνδρόμου ο ασθενής αναφέρει μια δυσκολία στην κεντρική του όραση, μια αδυναμία εστίασης σε λεπτομέρειες μιας εικόνας, καθώς και μια παραμόρφωση σε γραμμές τις οποίες εκλαμβάνει ως καμπύλες. Η θόλωση αυτή εξελίσσεται βαθμιαία σε ένα κεντρικό σκότωμα, όπου λείπει κυριολεκτικά ένα κομμάτι της εικόνας και υπάρχει πλήρης αδυναμία ανάγνωσης.


Η διάγνωση του συνδρόμου υαλοειδοωχρικής έλξης γίνεται με μια οφθαλμολογική εξέταση που περιλαμβάνει βυθοσκόπηση και εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής (ΟCT), η οποία και επιβεβαιώνει την έλξη στην κεντρική περιοχή της όρασης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της σε οφθαλμολογικά προϊόντα
Συμφωνία 1,7 δισ. δολαρίων με τη FutureGen Biopharmaceutical






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics