Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Νέα ασύμμετρη επίθεση στα γενόσημα

14/5/2018 10:18:00 πμ
Οι επιπτώσεις ακόμα μίας μείωσης των τιμών των γενοσήμων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Παρενέργειες στην αγορά του φαρμάκου, με άμεσους αποδέκτες τους ασθενείς, προκαλεί η νέα γενική ανατιμολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς τα γενόσημα -άρα φθηνότερα- σκευάσματα δέχονται μια νέα «ασύμμετρη επίθεση» με δραματικές μειώσεις τιμών.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με το προσχέδιο της ανατιμολόγησης που ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ότι οι μειώσεις στα γενόσημα είναι της τάξης του 10%. Αντιστρόφως ανάλογα, οι μειώσεις στα πρωτότυπα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους είναι 3,5% και οι μειώσεις στα πρωτότυπα με πατέντα δεν ξεπερνά το 2,3%. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη 14η μείωση τιμών κατά την περίοδο των μνημονίων -και 5η τα τελευταία δύο χρόνια -, με αποτέλεσμα η μεσοσταθμική μείωση στα γενόσημα από το 2009 ως και σήμερα να φτάνει το 67%.

«Παράλογο» σύστημα τιμολόγησης

Υπό τα δεδομένα αυτά, κύκλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) προειδοποιούν ότι το «παράλογο» και «ατελέσφορο» σύστημα τιμολόγησης «εξοντώνει μια σειρά από καταξιωμένες, πλην όμως οικονομικότερες θεραπείες, ωθώντας έτσι τους ασθενείς σε ακριβότερα φάρμακα». Και αυτό διότι σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος τους είναι τόσο φθηνό, μετά το αλυσιδωτό νυστέρι που έχουν υποστεί, ώστε καθίσταται ασύμφορη και συνεπώς αδύνατη η συνέχιση της κυκλοφορίας τους.

Οι παραδοξότητες και οι στρεβλώσεις που γεννά το σύστημα τιμολόγησης δεν σταματούν εδώ. Ενώ υποτίθεται ότι οι μειώσεις τιμών γίνονται με στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, αυτή συνεχίζει να αυξάνεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν άνθρωποι του χώρου, η δημόσια δαπάνη σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό εντούτοις δεν επιβαρύνει αποκλειστικά τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον κλειστό προϋπολογισμό που ακολουθεί, δαπανά ετησίως περί τα 2 δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Για να καλυφθεί συνεπώς η... ψαλίδα που προκύπτει, έχει αυξηθεί σημαντικά η ιδιωτική δαπάνη των ασφαλισμένων στο κατά τα άλλα δημόσιο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης.

Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων - απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: το 2012 διαμορφώνεται στο 15,72%, ενώ το 2014 εκτοξεύεται στα 26,49%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς. Στις ημέρες μας η συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει σκαρφαλώσει στο 30%, με παράγοντες του χώρου να επισημαίνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει και αυτό το ποσοστό.

Παράλληλα και εξαιτίας των υπερβάσεων στον προϋπολογισμό, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιβαρύνεται με το ολοένα αυξανόμενο claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού). Είναι χαρακτηριστικό ότι το claw back εφέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 45% σε σχέση με πέρυσι. «Η κατάσταση αυτή προκαλείται εξαιτίας της αδυναμίας και της απροθυμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής αγοράς, κρατώντας το claw back ως μοναδικό όπλο για την τεχνητή συγκράτηση της δαπάνης» αναφέρουν στο «Βήμα» κύκλοι της ΠΕΦ.

Περισσότερα: www.tovima.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες






Σχετικά άρθρα

Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών