Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα θεραπεία επιβραδύνει την εξέλιξη του ALS

9/2/2016 2:22:08 μμ
Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε μια πρωτοποριακή μέθοδο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η επιστημονική ομάδα του καθ. Δημήτρη Καρούση, στο Hadassah, ανακοίνωσε μια νέα θεραπευτική  μέθοδο, η οποία επιβραδύνει την εξέλιξη της αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης. Η ανακάλυψη κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες."Είμαι αισιόδοξος ότι στο προσεχές μέλλον θα μπορούμε να παρέχουμε μια θεραπεία για τους ασθενείς που πάσχουν από ALS,  η οποία μπορεί να επιβραδύνει περισσότερο ή και ακόμα να ανακόψει εντελώς την εξέλιξη της ασθένειας'' δήλωσε ο Έλληνας νευρολόγος του Hadassah, καθηγητής Δημήτρης Καρούσης.

Η θεραπεία βασίζεται στην τεχνολογία των βλαστοκυττάρων και μετά από μια τετράχρονη μελέτη αποδείχτηκε ότι όχι μόνο επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επέφερε ακόμα και βελτίωση. Περιγράφοντας τη διαδικασία ο Έλληνας επιστήμονες ανέφερε πως ''βλαστοκύτταρα εξάγονται από τον μυελό των οστών των ασθενών, εμπλουτίζονται με μια διαδικασία που αναπτύχθηκε στο Hadassah και επιστρέφονται μέσω ένεσης στον ασθενή. Οι κλινικές δοκιμές της θεραπείας έδειξαν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες και ότι σχεδόν 90% των ασθενών παρουσίασαν επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας, κρίνοντας από την αναπνευστική και κινητική τους λειτουργία.

Σοβαρή πάθηση

 Το ALS είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη. Οι ασθενείς χάνουν την ικανότητα να περπατούν, να μιλούν, να καταπίνουν και στο τέλος, να αναπνέουν. Ονομάστηκε και ασθένεια του "Lou Gehrig”, επειδή το 1939 ο διάσημος παίχτης του μπέϊζμπολ, Lou Gehrig είχε προσβληθεί από αυτή την ασθένεια.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμφωνία 1,7 δισ. δολαρίων με τη FutureGen Biopharmaceutical
Τον εμβολιασμό παιδιών και εγκύων συνιστούν οι αρμόδιοι φορείς






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics