Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα θεραπεία ανακουφίζει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου

12/2/2016 1:24:00 μμ
Νέα όπλα στη θεραπευτική φαρέτρα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος




Μια νέα δραστική ουσία για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου με διάρροια φαίνεται να ανακουφίζει τους πάσχοντες για τουλάχιστον έξι μήνες. «Η eluxadoline  αποτελεί μια επιλογή για τους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια που δεν έχουν βρει ανακούφιση από τα υπάρχοντα θεραπευτικά μέσα» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Λέμπο, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Και συνεχίζει αναφέροντας ότι: ''Στην περίπτωση που χορηγείται δύο φορές την ημέρα ανακουφίζει τους πάσχοντες από τα ενοχλητικά συμπτώματα ενώ βρέθηκε ότι μειώνει σημαντικά το στομαχικό άλγος".

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες της eluxadoline ήταν: ναυτία, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος, όλες ήπιες και παροδικές. Στις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκε η παγκρεατίτιδα, και ως εκ τούτου η ουσία αυτή δεν συστήνεται σε άτομα με παγκρεατικά προβλήματα. Επίσης, δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό απόφραξης χοληδόχου πόρου, σοβαρής ηπατικής εξασθένησης, ή σοβαρή δυσκοιλιότητα ή ακόμη και σε όσους πίνουν περισσότερα από τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα.

Ένοχες αιτίες

Στο 30-50% των περιπτώσεων το σύνδρομο οφείλεται σε κάποια τροφική δυσανεξία. Oι τροφές που ευθύνονται για την εκδήλωση των συμπτωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Tα τρόφιμα που κυρίως ενοχοποιούνται είναι τα γαλακτοκομικά, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αυγά, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, αλλά και κάποια ροφήματα (καφές, γάλα). Oι ειδικοί υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σαφής απόδειξη της σχέσης του συνδρόμου με τις παραπάνω τροφές.

Εκτός όμως απο τις τροφές σύμφωνα με τους ειδικούς, το στρες αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα εκδήλωσης του συνδρόμου. Oι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν αποδείξει πως υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ του ψυχισμού του ατόμου και του συνδρόμου. Tο 80-90% των ασθενών εμφανίζει παράλληλα διάφορες μορφές ψυχικών διαταραχών.



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμφωνία 1,7 δισ. δολαρίων με τη FutureGen Biopharmaceutical






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics