Από τη Ναυτεμπορική:
Διαρκή μείωση παρουσιάζει ο τζίρος των ελληνικών φαρμακείων, μια αγορά που εκτιμάται ότι από το 2009 έως το τέλος του 2012 απώλεσε το 40% της αξίας της, δηλαδή από τα 8 δισ. ευρώ κατέρρευσε στα 4,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων εταιρειών του κλάδου και όπως συγκεκριμένα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Βασίλης Σερέτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Olvos και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (ΕΦΕΧ), το 2013 και 2014 η αγορά φαρμακείου θα υποχωρήσει περαιτέρω, με την αξία του τζίρου της να περιορίζεται στα 3,8 με 3,9 δισ. ευρώ.
Σημαντική για την μερική ανάκαμψη από την πτώση αυτή, δείχνει η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ, δηλαδή των μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά και των παραφαρμάκων και καλλυντικών.
Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις της ΕΦΕΧ, το σύνολο των φαρμάκων που πουλήθηκαν μέσα στο 2012 ανήλθε στα 4.525 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ ήταν μη συνταγογραφούμενα (OTC) ή δεν συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των αποζημιούμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Από τα υπόλοιπα 4,2 δισ. ευρώ, το 1,2 δισ. ευρώ αφορούσε στη συμμετοχή των ασθενών και τα 3 δισ. ευρώ ήταν η συμμετοχή των Ταμείων και κυρίως του ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχα, το 2009 στην αγορά των 8 δισ. ευρώ τα φαρμακευτικά σκευάσματα έφταναν τα 7,62 δισ. ευρώ. εκ των οποίων τα 5,2 δισ. αφορούσαν στη συμμετοχή των Ταμείων, τα 2,08 δια ευρώ ήταν η συμμετοχή των ασθενών και τα 343 εκατ. ευρώ τα ΜΗΣΥΦΑ και η αρνητική λίστα. Για τη διετία που ήδη διανύει η αγορά, λόγω των δεσμεύσεων του μνημονίου η συμμετοχή των Ταμείων στη φαρμακευτική δαπάνη θα υποχωρήσει στα 2,4 δισ. ευρώ φέτος και στα 2 δισ. ευρώ το 2014. Η δε συμμετοχή των ασθενών αναμένεται επίσης να υποχωρήσει στα 960 εκατ. ευρώ το 2013 και στα 800 εκατ. ευρώ το 2014. Η μείωση αφορά όχι τόσο στην πτώση τιμών, αλλά κυρίως στην υποχώρηση των όγκων εξαιτίας της μείωσης της συνταγογράφησης.
Όπως τονίζεται
σχετικά, οι φαρμακοποιοί ωθούνται σε δράσεις για την αύξηση των πωλήσεων ΜΗΣΥΦΑ
ενώ και η αύξηση των σκευασμάτων στην αρνητική λίστα, που σημαίνει πλήρη
επιβάρυνση των ασθενών, μπορεί να βοηθήσει στη βιωσιμότητα των φαρμακείων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Βασίλης Σερέτης, ο τζίρος από ΜΗΣΥΦΑ και αρνητική λίστα θα φτάσει φέτος τα 450 εκατ. ευρώ και το 2014 τα 700 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η σημαντική μείωση του συνολικού μεικτού κέρδους των φαρμακοποιών, που από περίπου 2 δισ. ευρώ συνολικά κέρδη για τους φαρμακοποιούς το 2009, έφτασε στο μισό πέρυσι και αναμένεται στα 809 εκατ. ευρώ για φέτος και στα 723 εκατ. ευρώ για το 2014.
Πηγή: Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου