Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νανοϊατρική: Καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα για τον καρκίνο

4/2/2016 1:35:58 μμ
Νέα όπλα προστίθενται καθημερινά στη μάχη κατά του καρκίνου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



"Επιτακτική είναι η ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος στην έρευνα νέων ερευνητών σε προ και μετα-διδακτορικό επίπεδο, ιδιαίτερα στον τομέα της Νανοϊατρικής". Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων, ο αναπ. Υπουργός Παιδείας  καθ. Κ. Φωτάκης, στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησε η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια κατά της νόσου. Και συνέχισε επισημαίνοντας πως ''η έρευνα βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αφού μαζί με την υγεία και την παιδεία αναμένεται να δώσει ευκαιρίες και προοπτική την επόμενη ημέρα μετά την κρίση''.


Ο κύκλος εργασιών της ημερίδας άνοιξε με την παρουσίαση της Ελληνικής Εταιρίας Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας (ΕΛΕΝΕΠΥ) από τον Αναπλ. Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ευστάθιο Ευσταθόπουλο, ο οποίος τόνισε τις νέες προοπτικές στο χώρο της υγείας που ανοίγει ο νέος αυτός επιστημονικός κλάδος.


Νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά "εργαλεία", μεγάλη απεικονιστική ακρίβεια στην ανίχνευση συμπτωμάτων σε πιο πρώιμο στάδιο συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους, στοχευμένη θεραπεία, αποτελεσματικότερη αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, καθώς και χρήση λιγότερο επεμβατικών τεχνικών, είναι τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή των μεθόδων της νανοιατρικής.



Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες, όπως της Επίκουρης Καθηγήτριας Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Μαρίας Γαζούλη, που εστίασε στη Νανοτεχνολογική απομόνωση και στον μοριακό χαρακτηρισμό κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων.

Για "ευφυή" νανοσυστήματα χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων και για το στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, μίλησε η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής, στο ΕΚΠΑ, Νατάσα Πίππα, ενώ η Πηνελόπη Μπουζιώτη που είναι Ερευνήτρια  Βαθμίδας στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας, και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ραδιοχημικών Μελετών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ραδιοεπισημασμένων διαγνωστικών και θεραπευτικών παραγόντων για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Πιο στοχευμένη ήταν η ομιλία του επικεφαλής του εργαστηρίου Βιομηχανικής Χημείας του ΕΚΠΑ, που έχει εξειδίκευση στη Χημεία, Τεχνολογία και Σύνθεση Πολυμερών, Ε. Ιατρού, ο οποίος επικεντρώθηκε στις "έξυπνες" υδρογέλες για την αποτελεσματική χορήγηση Gemcitabine για τη θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου.

Στα σύνολα νανοσωματιδίων και στην προοπτική χρήσης τους για την ανίχνευση καρκίνου, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, που είναι Καθηγητής, Σχ. Εφαρμοσμ. Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ενώ ο Γιώργος Λούντος, που είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθηνών εστίασε στο ρόλο της βιοϊατρικής μηχανικής που βασίζεται στα νανοσωματίδια μεταφοράς φαρμάκων (απεικόνιση, υπερθερμία κ.λ.π.).

Η ενημερωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας & Νανο-τεχνολογίας, Διευθυντή του Εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, και Προέδρου της ΕΦΕ, Κων/νου Δεμέτζου, ο οποίος επικεντρώθηκε σε μια εντελώς καινούργια ομάδα νανοτεχνολογικών προϊόντων, που θεωρούνται διάδοχα των νανοφαρμάκων πρώτης γενιάς, στα «Νανο-ομοειδή» (nanosimilars), αλλά και στη σχετική νομοθεσία κυκλοφορίας τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics