
Μια ακόμη νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει την άποψη που θέλει την κατανάλωση καφέ να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και μάλιστα στην πιο "σκληρή" μορφή της που είναι το Alzheimer.
H έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 3 έως 5 φλιτζανιών καφέ θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer μέχρι 20% καθώς η καφεΐνη βοηθά στην πρόληψη της δημιουργίας αμυλοειδών πλακών και νευροϊνιδιακών κόμβων στον εγκέφαλο.
Επιπλέον, η καφεΐνη και οι πολυφαινόλες που υπάρχουν μέσα σε αυτό το ρόφημα, μειώνουν τη φλεγμονή και την εκφύλιση των νευρώνων, ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο και στο φλοιό, περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη.
Ο Dr. Arfram Ikram, του Erasmus Medical Centre Rotterdam, δήλωσε ότι οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους υπέδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ δια βίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer, με τηνεπιθυμητή προστατευτική επίδραση να εμφανίζεται με 3 έως 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.