Τις σαφείς θέσεις ότι τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) είναι φάρμακα και θα πρέπει να λαμβάνονται με τους ίδιους κανόνες ασφάλειας και προσοχής που ισχύουν και για τα συνταγογραφούμενα διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στην εναρκτήρια ομιλία του στην Ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκό Πανόραμα: Αυτοφροντίδα και ο Συμβουλευτικός ρόλος του Φαρμακοποιού».
Στην ίδια ημερίδα, η οποία οργανώθηκε από το ΙΔΕΕΑΦ με τη στήριξη της ΕΦΕΧ, ο πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι είναι αναγκαιότητα να καταργηθεί η ενδεικτική λιανική τιμή στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ.
Τα προαπαιτούμενα του Κυριάκου Θεοδοσιάδη
Ο κ. Θεοδοσιάδης στην ομιλία του έκανε λόγο για τα εξής «προαπαιτούμενα» που αφορούν τη συμμετοχή του Π.Φ.Σ. στην ημερίδα. Αυτά είναι:
- Η αυτοφροντίδα και τα ΜΥΣΥΦΑ είναι στενά συνυφασμένες έννοιες και με τον όρο «ΜΥΣΥΦΑ» εννοεί «Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα».
- Τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα παραγόμενα, φυλασσόμενα και διακινούμενα με τις ίδιες προϋποθέσεις που απαιτούν και τα υπόλοιπα φάρμακα.
- Τα ΜΥΣΥΦΑ εντάχθηκαν σε ειδική κατηγορία για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους και ίσως θα ήταν ορθό να ονομάζονται «Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα». Η μεθοδευμένη ένταξή τους αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο αριθμός τους αυξάνεται, όπως βέβαια και η τιμή τους.
- Για τη χορήγηση των ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να δίνονται όλες οι οδηγίες που αφορούν τα φάρμακα.
- Η «απελευθέρωση» οδήγησε σε αύξηση των τιμών τους, όπως είχαν προειδοποιήσει οι φαρμακοποιοί από την πρώτη φορά που τέθηκε το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Παραλογισμός στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ
Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κατήγγειλε τη συνύπαρξη «καπιταλιστικής και συγχρόνως σοβιετικής λογικής», όπως είπε, που ακολουθεί η κυβέρνηση για τον καθορισμό των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ.
Και εξηγεί ότι για τον καθορισμό της χονδρικής τιμής, έχει δοθεί απόλυτη ελευθερία στη φαρμακοβιομηχανία, ενώ για την αναγραφόμενη ενδεικτική λιανική τιμή επί της συσκευασίας καθιερώνεται «οιωνεί δελτίο λιανικών τιμών». Επισήμανε δε ότι σε δεκάδες περιπτώσεις η χονδρική τιμή είναι υψηλότερη της λιανικής τιμής.
«Αναμένουμε ότι το υπουργείο έχει κατανοήσει αυτό τον παραλογισμό και θα τον διορθώσει, όπως έχει δεσμευθεί στον Π.Φ.Σ.» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.
Στη συνέχεια μίλησε για τη βιομηχανία, η οποία κατά τον κ. Θεοδοσιάδη «θέλει να ρεφάρει τις πιέσεις των τιμών των αποζημιούμενων φαρμάκων και τις λοιπές επιβαρύνσεις φαρμάκων (claw back, rebate κλπ.) με την «απελευθέρωση» των τιμών στα ΜΥΣΥΦΑ».
Όπως είπε, οι φαρμακοποιοί έχουν διαπιστώσει αυξήσεις έως και 200% από την αρχή του προηγούμενου χρόνου όποτε και εφαρμόσθηκε η «απελευθέρωση», ωστόσο «ο μεγάλος χαμένος αυτών των διαδικασιών είναι ο Έλληνας ασθενής που πληρώνει όλο και πιο ακριβά τα ΜΥΣΥΦΑ που προμηθεύεται» τόνισε ο ίδιος.
«Τα 11.000 φαρμακεία με ιδιοκτήτες επιστήμονες φαρμακοποιούς θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην αναδιαμόρφωση του Συστήματος Υγείας με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μια τάση που ενισχύεται πανευρωπαϊκά», κατέληξε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.