Σε ποσοστό άνω του
50% έχει πλέον πέσει ο τζίρος των φαρμακείων στο νομό Μαγνησίας, λόγω της
μείωσης που παρατηρείται στην κατανάλωση φαρμάκων, στις συνταγογραφήσεις αλλά
και στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος
επισημαίνει πως, αν συνεχιστεί η μεγάλη καθυστέρηση στη μη εξόφληση από τα
Ταμεία, τότε μέσα στο επόμενο τρίμηνο είναι πολύ πιθανό να βάλουν λουκέτο
αρκετά φαρμακεία, τοπικά αλλά και πανελλαδικά.
Ρεπορτάζ: ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
Κλίμα ανησυχίας επικρατεί στο χώρο των φαρμακοποιών, καθώς έχουν πληροφορίες ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καθυστερήσει για αρκετό καιρό την εξόφληση του Φεβρουαρίου. Οι φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Ιανουάριο, αλλά για τους επόμενους μήνες, φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποια νέα ενημέρωση για πληρωμή.
«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώσει για το επόμενο διάστημα ή θα καθυστερήσει αρκετά, αν και υπάρχει έγγραφη διαβεβαίωση του προέδρου του ταμείου κ. Βουδούρη ότι θα πληρώνει κάθε μήνα» αναφέρει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης και πρόσθεσε: «Από τη μια όμως ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να πληρώσει, αλλά από την άλλη εντάσσονται και άλλα Ταμεία εκεί, όπως ο Οίκος Ναύτου από την 1η Απριλίου και ο ΤΑΠ-ΟΤΕ από την 1η Μαΐου. Πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του;».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ζητάμε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να δώσει εγγυήσεις ότι θα εξοφλεί κανονικά τους φαρμακοποιούς».
Το οικονομικό πλαίσιο γίνεται πλέον όλο και πιο ασφυκτικό για τους φαρμακοποιούς του νομού αλλά και πανελλαδικά. Από τη μια οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των συνταγών και από την άλλη η μείωση στην κατανάλωση φαρμάκων, έχουν οδηγήσει αρκετούς φαρμακοποιούς στα όρια της οικονομικής επιβίωσης.
Οι φαρμακοποιοί νιώθουν ότι εμπαίζονται από το υπουργείο Υγείας και στο ζήτημα της εξόφλησής τους από τον ΟΠΑΔ, όπου δεν έχουν πληρωθεί για τέσσερις μήνες. Ειδικότερα οι φαρμακοποιοί, δέχτηκαν να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των οφειλομένων μέσω δικαστικών ενεργειών σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνούσε το όριο των 45 ημερών καθώς και «κούρεμα» 3,5% σε κάθε συνταγή, με αντάλλαγμα ότι θα πληρώνονταν από τον ΟΠΑΔ για όλα τα οφειλόμενα μέχρι τέλος Μαρτίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν πληρωθεί και μάλλον είναι πολύ δύσκολο να έχουν εξοφληθεί στο χρονικό διάστημα που απομένει.
Υπάρχουν όμως και άλλα Ταμεία που δεν έχουν εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς.
Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Ματσιόλης σημείωσε πως, αν η εξόφληση συνεχιστεί και το επόμενο τρίμηνο, τότε αρκετά φαρμακεία στο νομό αλλά και πανελλαδικά θα κινδυνεύσουν πολύ σοβαρά να βάλουν λουκέτο. Εξάλλου στο επόμενο διάστημα θα προκύψει ζήτημα περαιτέρω μείωσης των τιμών, ενώ από την 1η Απριλίου θα επεκταθεί και η χορήγηση των γενοσήμων φαρμάκων. Και μέσα σε αυτό το τοπίο οι φαρμακοποιοί αγωνιούν, τι θα γίνει με τα πολλά πρωτότυπα φάρμακα που βρίσκονται στα ράφια τους και τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο που έχει ξοδευτεί, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μην έχει αντίκρισμα.
Ο κλάδος, όμως έχει να αντιμετωπίσει το πολύ σοβαρό θέμα
της μείωσης του τζίρου. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ματσιόλης, «η πτώση του τζίρου των
φαρμακείων ξεπερνά πλέον το 50% και αυτή η εξέλιξη έχει διάφορες αιτίες.
Πρώτον, το τελευταίο διάστημα υπήρξε μείωση των τιμών των φαρμάκων. Δεύτερον,
οι γιατροί συνταγογραφούν όλο και λιγότερο. Τρίτον, λόγω της μη κάλυψης αρκετών
φαρμάκων από τα Ταμεία, οι πολίτες αδυνατούν να τα πληρώσουν οι ίδιοι από την
τσέπη τους, με συνέπεια να παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης. Τέταρτον το
κέρδος από τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους είναι μηδαμινό.
Πηγή: Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας