Παγώνει προς το παρόν η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως τα σούπερ - μάρκετ. Και αυτό γιατί δεν θα περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου η διάταξη για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές να μην περιληφθούν άλλα θέματα τα οποία θα την φέρουν αντιμέτωπη με πολυπληθείς επαγγελματικές ομάδες. Έτσι βάση των ίδιων πληροφοριών οι "θεσμοί” δέχτηκαν να δώσουν μία μικρή χρονική ανάσα για τα ΜΥΣΥΦΑ, η οποία, ωστόσο, δεν αναμένεται να κρατήσει μόνο ένα μήνα.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα προαπαιτούμενα συνεχίζονται τον Ιανουάριο, οπότε δεν αποκλείεται να έρθει διάταξη, με την οποία τα εν λόγω σκευάσματα θα μπορούν να διατίθενται και από καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως τα σούπερ – μάρκετ.
Να υπενθιμιστεί εδώ ότι η "εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ είχε παρουσιαστεί την άνοιξη του 2014 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και αφορούσε μία σειρά από επαγγέλματα.
Τζίρος
Η απώλεια των εσόδων από τα ΜΥΣΥΦΑ είναι καίρια για το φαρμακείο, το οποίο εμφανίζει πλέον μικρά έσοδα από συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ γίνονται κάθε τρεις μήνες.
Τα ΜΥΣΥΦΑ έχουν έναν ετήσιο τζίρο πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος καταλήγει άμεσα (με μετρητά) στα άδεια ταμεία των φαρμακείων. Αντισταθμίζει, δε, τη μείωση των εσόδων από τα άλλα προϊόντα.
"Πρωταθλητές” σε πωλήσεις είναι τα παυσίπονα, τα οποία καταλαμβάνουν το 19% της συγκεκριμένης αγοράς, τα σκευάσματα για τον βήχα και το κρυολόγημα (18%), οι βιταμίνες (16%), τα δερματολογικά προϊόντα (9%) και τα προϊόντα για το πεπτικό σύστημα (6%).