Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

MSD Ελλάδος: Η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς, το σύστημα Υγείας και την κοινωνία

26/6/2024 8:53:15 μμ
Αναδείχθηκε στο 1st SfEE Summit του ΣΦΕΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην αξία της καινοτομίας για τους ασθενείς και την κοινωνία και στην ανάγκη για ένα νέο μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης αναφέρθηκαν η Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας και ο Boris Azais, Director Public Policy Europe της MSD, κατά τη διάρκεια του 1st SfEE Summit του ΣΦΕΕ με κεντρικό θέμα: «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία». 


Η Agata Jakoncic σημείωσε πως «η πραγματική αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας διαφέρει από την έννοια του κόστους, στην οποία επικεντρώνεται ο δημόσιος διάλογος, αρκεί να σκεφτούμε ότι η πενταετής επιβίωση έχει αυξηθεί κατά 39% τις τελευταίες δεκαετίες σε διάφορους τύπους καρκίνων, με το 73% του οφέλους επιβίωσης να αποδίδεται στη θεραπευτική πρόοδο» και στα καινοτόμα φάρμακα. Και συνέχισε λέγοντας ότι «ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών εφαρμογών, όπως η τηλεϊατρική, η τεχνητή νοημοσύνη και οι συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης των ασθενών, θα επιφέρουν καταλυτικές αλλαγές στη φροντίδα υγείας. Είναι όμως τα συστήματα υγείας, όπως το ελληνικό, έτοιμα να ενσωματώσουν τέτοιες καινοτομίες;». 


Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα για την εκτίμηση του δείκτη W.A.I.T. (Waiting to Access Innovative Therapies) από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, από τα 167 φάρμακα που έλαβαν έγκριση του EMA την περίοδο 2019-2022, οι ασθενείς στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στα 79, ένα ποσοστό 47% που βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (43%). 


Ο Boris Azais πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο φροντίδας Υγείας που θα βασίζεται στην αξία (value-based), θα εστιάζει στην πρόληψη και έπειτα στη θεραπεία. «Αυτό συνεπάγεται αλλαγή νοοτροπίας. Να πάψουμε να σκεφτόμαστε την Υγεία ως κόστος αλλά ως επένδυση», είπε.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε 1.800 παράνομα σκευάσματα
Ο Φ.Σ. Αττικής παίρνει μέτρα «πρόληψης» για πιθανές διενέξεις στα φαρμακεία






Σχετικά άρθρα

Τα fake βίντεο επωνύμων η νέα εγκληματικότητα στο φάρμακο
Η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε 1.800 παράνομα σκευάσματα
ΕΟΦ: Εξομαλύνονται οι ελλείψεις φαρμάκων
Το μήνυμα του προέδρου κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας
Έρχεται ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας των ασθενών με νεοπλασίες
Οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας στο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Νέα λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών
Με 93 σκευάσματα που αφορούν πολλές θεραπευτικές κατηγορίες