Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μονόδρομος η συνένωση για την επιβίωση των ανεξάρτητων φαρμακείων

1/3/2016 10:08:46 πμ
Της Βέρας Μακρή, φαρμακοποιού MBA
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μόνο µε την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν οργανωµένες συνενώσεις των ανεξάρτητων φαρµακείων θα µπορούµε να µιλήσουµε για την επιβίωσή τους αλλά και ανταγωνισµό εναντίον των πιθανών πολυεθνικών ή ακόµα και ισχυρότερων εγχώριων εταιρειών.

Η οργανωµένη συνένωση παρέχει στις υπάρχουσες ανεξάρτητες µονάδες πρόσβαση σε επιλογές, οι οποίες σήµερα φαίνονται άπιαστες για κάθε φαρµακείο ξεχωριστά.

Για παράδειγµα, τα φαρµακεία στη νέα τους µορφή, δηλαδή ως µέλη ανεξάρτητου δικτύου, θα µπορούν να έχουν κοινό marketing (π.χ. κάρτες πιστότητας, διαχείριση των στοιχείων των πελατών τους, στοχευµένες ενέργειες marketing). Επίσης θα επιτραπούν οι οργανωµένες µαζικές αγορές παραφαρµάκου και φαρµάκου, µε αποτέλεσµα καλύτερες τελικές τιµές για τα φαρµακεία και τους καταναλωτές, καλύτερη διαχείριση stock, καθώς και καλύτερη διαπραγµατευτική δυνατότητα µε τους προµηθευτές. Ακόµα και η δηµιουργία ενός logistic center, θα έκανε όλα τα παραπάνω πολύ ισχυρότερα.

Η οργανωµένη συνένωση µε την πρόσληψη εξειδικευµένου προσωπικού µπορεί επιπλέον να δώσει στα φαρµακεία καινούριες δυνατότητες, όπως πρόσβαση στο digital marketing και πωλήσεις online, καθώς και υπηρεσίες (από την απλή µέτρηση πίεσης µέχρι το monitoring των ασθενών σε συνεργασία µε τους γιατρούς), τις οποίες θα µπορούν –και πρέπει– να παρέχουν οργανωµένα τα σηµερινά φαρµακεία.

Όλα όσα ανέφερα µπορούν να γίνουν µόνο µέσα σε ένα δίκτυο, κάτι που αποτελεί σίγουρα ένα επιπλέον κόστος για τα φαρµακεία, αλλά µπροστά στις σηµερινές εξελίξεις, η συνένωση είναι µονόδροµος για την επιβίωση των σηµερινών φαρµακείων. Να µην ξεχνάµε ότι τα φαρµακεία µας διατηρούν ένα προβάδισµα σε σχέση µε τις επερχόµενες αλυσίδες: έχουν στηµένο και υπαρκτό πελατολόγιο!

H Βέρα Μακρή είναι  φαρμακοποιός  MBA

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση