Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μικρότερη διάρκεια ζωής εμφανίζουν οι καταθλιπτικοί

24/10/2017 1:02:55 μμ
Σύμφωνα με έρευνα που παρακολούθησε ανθρώπους για 59 χρόνια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να χάνουν τη ζωή τους νωρίτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με νέα έρευνα που διήρκεσε 59 χρόνια!


Η έρευνα από το National Institute of Child Health and Human Development των ΗΠΑ (Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης), παρακολούθησε την πορεία 3.410 Καναδών κατά τη διάρκεια των ετών 1952-2011. Οι συμμετέχοντες έδωσαν συνεντεύξεις το 1952, το 1970 και το 1992.

Όπως διαπιστώθηκε, σε κάθε κύμα συνεντεύξεων περίπου το 6% των ενηλίκων είχαν κατάθλιψη, ποσοστό που παρουσίασε και μικρότερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς διαταραχή διάθεσης.


Πιο αναλυτικά, ένας άνδρας 25 ετών με κατάθλιψη το 1952, θα αναμενόταν να ζήσει κατά μέσο όρο άλλα 39 χρόνια, ενώ ένας άνδρας ίδιας ηλικίας χωρίς κατάθλιψη θα αναμενόταν να ζήσει άλλα 51 χρόνια. Γενικά οι άνδρες με κατάθλιψη, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο, είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας τα επόμενα χρόνια.


Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι αυτή η συσχέτιση για τις γυναίκες εμφανίστηκε μετά τη δεκαετία του 1990, προφανώς λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής των γυναικών τις τελευταίες δεκαετίες. Οι γυναίκες με κατάθλιψη το 1990 εμφάνισαν 51% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέχρι το 2011, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Ωστόσο, μέχρι το 2011 που τελείωσε η έρευνα, η κατάθλιψη επηρέαζε τη μακροζωία ανδρών και γυναικών εξίσου.


Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι η ίδια η κατάθλιψη στερεί χρόνια από τη ζωή των ανθρώπων, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες υγείας. Συμβάλλει όμως στην υπόθεση ότι η κατάθλιψη επηρεάζει σημαντικά την υγεία, καθιστώντας πιο πιθανό για τους πάσχοντες να εκδηλώσουν και μια χρόνια πάθηση ή καρδιακά προβλήματα, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί από παλαιότερες έρευνες.


Γενικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει τη διάρκεια ζωής έμμεσα, καθώς οι καταθλιπτικοί, που στερούνται κινήτρων και ενέργειας, είναι λιγότερο ικανοί να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, π.χ. είναι πιο ευάλωτοι στο κάπνισμα και το ποτό ή λιγότερο ικανοί να διαχειριστούν καταστάσεις υγείας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ελέγξουν καλύτερα άλλα προβλήματα υγείας, όπως την αρτηριακή τους πίεση ή το διαβήτη.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 23 Οκτωβρίου στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal (CMAJ).


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics