Με μια σημαντική πρωτοβουλία της ΟΣΦΕ οι φαρμακοποιοί θα έχουν για πρώτη φορά μια εικόνα του φαρμακείου του 2030. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και η ΟΣΦΕ σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προκηρύσσουν Φοιτητικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με τίτλο: «Φαρμακείο 2030: Φοιτητικός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός το Πρότυπο Φαρμακείο Κοινότητας» (www.pharmacy2030.upatras.gr).
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να διατυπωθούν καινοτόμες αρχιτεκτονικές προτάσεις και ιδέες που να αναδεικνύουν τους στόχους της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP) για το φαρμακείο κοινότητας του 2030, που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις παρεχόμενες σε αυτόν υπηρεσίες υγείας. Η ΟΣΦΕ, επικαλούμενη την έρευνα κοινού που διεξήγε η Alco και παρουσιάστηκε στο 6ο Συνέδριο του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, έχει διατυπώσει την άποψη πως το «πρέπει» και το «θέλω» για τις υπηρεσίες φαρμακείου έχει ήδη απαντηθεί και πως αυτό που μένει να απαντηθεί είναι το «πώς». «Ο αρχιτεκτονικός αυτός διαγωνισμός αποτελεί ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν την εν λόγω απάντηση, γιατί ο χώρος και η εικόνα διευκολύνουν ή παρεμποδίζουν την προσφορά υπηρεσιών υγείας, ενισχύουν ή αλλοιώνουν την απαιτούμενη κλινική ταυτότητα του φαρμακοποιού και του φαρμακείου», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σήμερα τα φαρμακεία προβάλλουν κυρίως τον εμπορικό τους χαρακτήρα – αυτό αλλάζει
Η ΟΣΦΕ επισημαίνει ότι το ελληνικό φαρμακείο προβάλλει έντονα τον εμπορικό του χαρακτήρα, αντιμετωπίζοντας τον επισκέπτη ως πελάτη και καταναλωτή σκευασμάτων και παραφαρμακευτικών προϊόντων. Σύμφωνα όμως με την έκθεση στόχων της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP), η πώληση είναι απλά ένα μικρό κομμάτι των υπηρεσιών που το φαρμακείο του 2030 καλείται να παρέχει, ενώ η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των αναγκών του επισκέπτη και η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι το κυριότερο ζητούμενο. Αυτό απαιτεί πολύ διαφορετικές ερμηνείες για το χώρο του φαρμακείου από τις επικρατούσες στην ελληνική (και όχι μόνο) πραγματικότητα.
Επομένως, ο χώρος του φαρμακείου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα θα χρειαστεί να διαφοροποιηθεί σημαντικά. Νέοι χώροι και λειτουργικές ενότητες θα προστεθούν, το διάγραμμα ροής του θα αλλάξει και η φυσιογνωμία του εσωτερικού περιβάλλοντός του θα απαιτήσει αναπροσαρμογές έτσι ώστε να υποστηρίξει το νέο ρόλο του φαρμακοποιού. Όπως αναφέρει η ΟΣΦΕ, «το πρότυπο ελληνικό φαρμακείο φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ουσιαστική παροχή της πόλης και της γειτονιάς για το σύνολο της κοινότητας και ειδικότερα για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Ο αρχιτεκτονικός οραματισμός έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει δυναμικά και με κοινωνική ευαισθησία, την εξέλιξη της χωρικής και όχι μόνο φυσιογνωμίας του πρότυπου ελληνικού φαρμακείου.