Δεν είναι ασθενοκεντρικό το σύστημα Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες της, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, από το βήμα του Συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Ο κ. Λουράντος, μιλώντας για την άρση των εμποδίων πρόσβασης στην υγεία και την αναζήτηση διαρθρωτικών αλλαγών, ανέφερε ότι τα μέτρα που παίρνει το υπουργείο Υγείας με αυτούς τους στόχους οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο:
«Πώς μιλάμε για την άρση των εμποδίων πρόσβασης, όταν παραδίδεται με αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης στο έλεος των κεφαλαίων και των συμφερόντων, το καλύτερο και το πυκνότερο δίκτυο παροχής φαρμακευτικής φροντίδας σε όλη την Ευρώπη, που είναι τα φαρμακεία;» Και συνεχίζει: «Έκτος αν πιστεύει κάποιος ότι οι μεγάλες αλυσίδες ιδιωτικών συμφερόντων θα δημιουργήσουν σημεία πώλησης ή επενδύσεις π.χ.στην Κάσο όπου βρίσκεται ένα μαχόμενος φαρμακοποιός, ή ακόμη και σε περιοχές μακριά από αστικά κέντρα. Επομένως για ποια άρση των εμποδίων πρόσβασης μιλάμε;»
Στη συνέχεια ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τιμών των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, η απελευθέρωση των οποίων δεν είναι προς την κατεύθυνση του «ασθενοκεντρικού» συστήματος, κατά τον ίδιο: «Όταν η κυβέρνηση προχωρά στην απελευθέρωση των τιμών, με σίγουρο αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής τους, ποιο είναι το όφελος για τον ασθενή; Μάλιστα, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών επικαλέστηκε επιστολή του ΕΦΕΧ, στην οποία αναφέρεται ρητώς ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ΔΕΝ επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φαρμακευτική δαπάνη, αφού πληρώνονται από τους πολίτες και σχολιάζει: «Τι ανάγκη άλλων αποδείξεων έχετε από την έμμεση ομολογία ότι επιδιώκουν την αύξηση των φαρμάκων αυτών εις βάρος της τσέπης του ελληνικού λαού; Τι ανάγκη άλλων αποδείξεων έχετε από την έμμεση ομολογία ότι προτίθενται να μετατρέψουν το κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο σε καταναλωτικό προϊόν;»
Όσο για τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Λουράντος είπε ότι οι πραγματικές αλλαγές πρέπει να στοχεύσουν στην ενίσχυση του προληπτικού χαρακτήρα της Υγείας και στη βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών μέσω επιπλέον παροχών και όχι μέσω περικοπών. «Γιατί η φαρμακευτική δαπάνη εξαρτάται μακροπρόθεσμα και από την πρόληψη και πολλές φορές είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη νοσοκομειακή δαπάνη. Η σωστή χρήση των φαρμάκων (και όχι η μείωσή τους) και η συμμόρφωση των ασθενών με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, είναι αυτό που προλαμβάνει την τεράστια αύξηση της νοσοκομειακής δαπάνης».
Απάντηση υπουργού Ανδρέα Ξανθού
Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε πως η Κυβέρνηση ευνοεί το Δημόσιο σύστημα υγείας και πως οι φαρμακοποιοί δεν πρέπει να παραπονιούνται, γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται, υπό το βάρος των μνημονίων,είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες για τους επαγγελματίες υγείας, ενώ ταυτόχρονα έθεσε και την εξής ερώτηση προς τον κ. Λουράντο:
«Πόσες αλυσίδες άνοιξαν φαρμακεία από την έκδοση των σχετικών αποφάσεων;»