Τα τελευταία χρόνια και παρά τις συστάσεις των γιατρών έχει καταγραφεί υπερκατανάλωση των ενεργειακών ροφημάτων που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο.Οι ειδικοί δεν τα θεωρούν αθώα καθώς περιέχουν μεγάλα ποσοστά καφεΐνης και ζάχαρης.
Ωστόσο, οι έρευνες που συνεχίστηκαν κατέδειξαν ακόμη ένα λόγο για τον οποίο θα πρέπει να τα αποφεύγετε.
Όπως αναφέρουν Καναδοί επιστήμονες, οι άνθρωποι οι οποίοι αναμιγνύουν αλκοολούχα ποτά με ενεργειακά ροφήματα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.
Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στο ότι εξαιτίας της καφεΐνης οι άνθρωποι υποεκτιμούν πόσο αλκοόλ έχουν πιει και πόσο έχουν μεθύσει, με συνέπεια να κινδυνεύουν να τραυματισθούν από τροχαία, πτώσεις και καυγάδες. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την κατανάλωση σκέτου αλκοόλ.
Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών στους Εθισμούς του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής την Όντρα Ρέμερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Journal of Studies on Alcohol and Drugs", μελέτησαν (μετα-ανάλυση) 13 έρευνες πάνω στη σχέση ενεργειακών ροφημάτων και αλκοόλ, που έχουν γίνει μεταξύ 1981-2016.
«Οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης καμουφλάρουν τη δράση του αλκοόλ, ήταν το συμπέρασμά τους. Και αυτό γιατί συνήθως όταν κανείς πίνει αλκοόλ, νιώθει κούραση και πάει στο σπίτι του. Όμως, όταν παράλληλα καταναλώνει και ενεργειακά ροφήματα, συνεχίζει να πίνει αλκοόλ για περισσότερη ώρα και τελικά είναι πιθανότερο να εμπλακεί σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές», δήλωσε η Ρέμερ.