Πρόταση - βόμβα με φιλόδοξους στόχους που θα ωφελήσει τα ταμεία του κράτους αλλά και τις τσέπες των πολιτών, μειώνοντας τις τιμές στα φάρμακα, θα πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μετά από πρόταση που κατέθεσαν στην κυβέρνηση κύκλοι της φαρμακευτικής αγοράς.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης γενικά βλέπουν με καλό μάτι την πρόταση αυτή που αφορά στο μηδενισμό του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία πωλούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία ειδικά σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Η ιδέα είναι απλή: Δεν υπάρχει λόγος το κράτος να πληρώνει φόρο στο... κράτος. Δηλαδή δεν έχει νόημα να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς ΦΠΑ ύψους 6,5%, τον οποίο στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί θα αποδώσουν στην εφορία.
Κάτι αντίστοιχο μάλιστα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, στη Σουηδία, στην Ιρλανδία και την Κροατία ειδικά για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι βέβαια για τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα), τα οποία κάθε σύστημα Υγείας θεωρεί εν πολλοίς όχι απολύτως απαραίτητα για την υγεία των πολιτών.
Τα οφέλη από μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι πολλαπλά...
Πρώτα απ' όλα θα μειωθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη εφόσον ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώνει τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς με προσθήκη ΦΠΑ ύψους 6,5%.
Επίσης, θα μειωθεί αντίστοιχα η τιμή σε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, γεγονός που θα αποτελέσει άμεσο όφελος και για τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν χαμηλότερη συμμετοχή κατά την αγορά τους από το φαρμακείο.
Θα ωφεληθούν όμως και οι φαρμακοποιοί ως προς τη ρευστότητα των επιχειρήσεών τους, καθώς οι ίδιοι αποδίδουν τον ΦΠΑ υποχρεωτικά ανά 3μηνο στην εφορία, παρότι ο ΕΟΠΥΥ δεν τους πληρώνει με σταθερή περιοδικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλες τους τις προηγούμενες κινητοποιήσεις ένα από τα βασικά τους επιχειρήματα ήταν ότι δεν είναι δυνατόν να αποδίδουν ΦΠΑ για πληρωμές του ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν ακόμα φτάσει στα ταμεία τους!
Τέλος, η πρόταση αυτή κινείται, σύμφωνα με τους κύκλους που τη διατυπώνουν, προς τη σωστή κατεύθυνση και σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες του κράτους να μειώσει τη γραφειοκρατία και να αποδεσμεύσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από αναχρονιστικές πρακτικές και διαδικασίες που δεν προσφέρουν σε ουσία...
Ο «Ελεύθερος Τύπος» επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρο του Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκο Θεοδοσιάδη, ο οποίος σχολιάζοντας το θέμα δήλωσε ότι «η πρόταση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς αφενός ωφελεί άμεσα τον ασφαλισμένο, αφετέρου δίνει μια ανάσα στο φαρμακοποιό, αποκαθιστώντας μέρος της ρευστότητας που τόσο έχει ανάγκη...». Και ο κ. Θεοδοσιάδης συμπλήρωσε ότι «δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο δεν θα έπρεπε να ισχύσει ένα τέτοιο μέτρο. ?λλωστε δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη επιτυχία».
Το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» επιβεβαιώνει ότι η πρόταση έχει ήδη συζητηθεί σε υπουργικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν ακόμα λίγοι ενδοιασμοί σχετικά με το πώς θα εκλάβει το νέο μέτρο η τρόικα. Ωστόσο, υπάρχει σκέψη να τεθεί σε διαπραγμάτευση μαζί με το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, το οποίο θα συζητηθεί πολύ σύντομα με τους δανειστές μας.
Πηγή: http://pharmakeutika.blogspot.gr