Με έγγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Γιάννης Μπασκόζος ζητεί ελέγχους στο πόσιμο νερό και στα τρόφιμα στη Λέσβο, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νησί και οδήγησε σε 350 άστεγους και σε 150 μη κατοικήσιμα σπίτια.
Ασφάλεια νερού
Για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και οι φορείς ύδρευσης που είναι υπεύθυνοι για την παροχή υγιεινού πόσιμου νερού, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου) της Περιφέρειας Λέσβου, θα πρέπει να διενεργήσουν υγειονομικό έλεγχο λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης (γεώτρηση ή πηγή υδροληψίας, δεξαμενές, εγκαταστάσεις, δίκτυο διανομής) και αποχέτευσης, ώστε να διερευνηθεί η δημιουργία οποιασδήποτε διαρροής ή εισροής ξένων υλών στο δίκτυο που μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Σε περίπτωση διαπίστωσης βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης θα πρέπει να διενεργηθεί άμεσα λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτιών του προβλήματος, καθώς και εργαστηριακός έλεγχος μετά από κατάλληλη δειγματοληψία.
Εφόσον υφίστανται βάσιμες ενδείξεις υπέρβασης τιμών ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού, θα πρέπει σε συνεργασία με τους υπεύθυνους ύδρευσης να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας (όπως διακοπή της υδροδότησης, ενημέρωση του πληθυσμού και τροφοδοσία με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό, αποκατάσταση της βλάβης, υπερχλωρίωση τμήματος ή όλου του δικτύου ανάλογα με τις συνθήκες).
Εφόσον δεν διαπιστωθούν βλάβες στο δίκτυο, ο κ. Μπασκόζος ζητά τους υπευθύνους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε να διενεργούνται συστηματικά έλεγχοι του νερού σε κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης.
Ασφάλεια τροφίμων
- Σε περίπτωση συχνών και μεγάλης διάρκειας διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων.
- Προσοχή στα τρόφιμα που προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης, στον τρόπο διανομής και κυρίως την ποιότητα κατά το χρόνο διανομής.
- Επισημαίνεται ότι η ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής τους (πρώτες ύλες, παρασκευή, διατήρηση, διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή), καθώς και η προσωπική υγιεινή των χειριστών των τροφίμων αποτελούν πρωταρχικής σημασίας παράγοντες, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι Δημόσιας Υγείας.
- Προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων κυρίως στις περιπτώσεις που γίνεται μαζική προετοιμασία και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρόφιμα ευαλλοίωτα.
- Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διακίνηση, αποθήκευση και διανομή τυποποιημένων τροφίμων, όσον αφορά την καθαριότητα και τις συνθήκες συντήρησης.
Δεν θα δοθούν προς κατανάλωση τρόφιμα (για) τα οποία:
- έχουν οποιαδήποτε αλλοίωση στην οσμή, τη γεύση, το χρώμα και την υφή τους, μαγειρεμένα ή όχι
- βρίσκονται εκτός ψυγείου (κυρίως για γαλακτομικά, τυροκομικά, σάντουιτς και γλυκά)
- δεν έχει ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους
- είναι περισσεύματα
- δεν έχουν πλυθεί καλά (για τα φρούτα και τα λαχανικά)
- είναι σε κονσέρβες φουσκωμένες, σκουριασμένες ή κτυπημένες
- δεν έχει ελεγχθεί η ημερομηνία λήξης (συσκευασμένα τρόφιμα)
- έχει περάσει πολύ ώρα από τη διανομή τους (για τα έτοιμα φαγητά).