Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μέτωπο Λοβέρδου κατά φαρμακοποιών (1)

1/4/2010
«Ο ΟΠΑΔ δεν καθυστερεί πάνω από 3 μήνες στην εξόφληση των οφειλών του»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Δημοσιεύεται σήμερα (1/4/2010) στην εφημερίδα «Το Βήμα» άρθρο με τίτλο «Μέτωπο Λοβέρδου κατά φαρμακοποιών» στο οποίο ο υπουργός Εργασίας φέρεται να έχει κάνει μια σειρά «περίεργων» (τουλάχιστον…) και αντιφατικών δηλώσεων σε σχέση με τους φαρμακοποιούς και το φαρμακευτικό επάγγελμα.

 

Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από την πρόσφατη απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε 5 Ταμεία (ΟΑΕΕ, ΔΕΗ, Εμπορική και Τράπεζα Πίστεως, ΟΠΑΔ), θεωρώντας την «εκβιαστική», ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως τα ταμεία δεν καθυστερούν περισσότερο από 2 μήνες στην εξόφληση των φαρμακοποιών (!), ο δε ΟΠΑΔ «δεν καθυστερεί πάνω από 3 μήνες» (!!!).

 

Εν συνεχεία ο υπ. Υγείας εμφανίζεται να υποστηρίζει τις κυβερνητικές δηλώσεις για επίσπευση των διαδικασιών ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων (συμπεριλαμβανομένου του φαρμακευτικού επαγγέλματος, όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο), την ίδια στιγμή όμως, επικαλούμενος «στοιχεία έρευνας» διαπιστώνει πως «Κάθε φαρμακείο που ανοίγει αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 25%» (γι’ αυτό άλλωστε κρίνεται απ’ την κυβέρνηση ως χρήσιμο, στη μείωση της δαπάνης, το μέτρο για το άνοιγμα περισσότερων φαρμακείων…).

 

Με την επιφύλαξη να πρόκειται για… «πρωταπριλιάτικο» αστείο του Βήματος, παραθέτουμε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας:

 

 

«Αποφασισμένη να συγκρουστεί με τις επαγγελματικές ομάδες που αντιδρούν στο πρόγραμμα των αλλαγών τις οποίες προωθεί, είναι η κυβέρνηση. Αυτό δείχνει η άκαμπτη στάση με την οποία αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των κλειστών επαγγελμάτων, π.χ. ιδιοκτητών φορτηγών, ταξί, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών κ.ά.

 

Ενδεικτική είναι η στάση την οποία τηρεί το υπουργείο απέναντι στην απόφαση των φαρμακοποιών της Αττικής να σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους τεσσάρων Ταμείων: του ΟΑΕΕ, της ΔΕΗ, της Εμπορικής και της Τράπεζας Πίστεως. Τα Ταμεία αυτά χρωστούν στους φαρμακοποιούς της Αττικής και του Πειραιά 42,1 εκατ. ευρώ. Ανάλογη απόφαση αναμένεται να ληφθεί και για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ (δηλαδή του Δημοσίου), ο οποίος χρωστά περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα αιτήματα των φαρμακοποιών, τα οποία θεωρεί περίπου εκβιαστικά, καθώς τα Ταμεία καθυστερούν τις οφειλές τους στα φαρμακεία, αλλά όχι για περισσότερο από δύο μήνες, εκτός από τον ΟΠΑΔ, ο οποίος καθυστερεί τρεις μήνες.

 

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, όπως λένε πηγές του υπουργείου, δεν ετέθη κανένα πιεστικό αίτημα, απλώς ζητήθηκε να τακτοποιεί λίγο πιο γρήγορα τις οφειλές του ο ΟΠΑΔ. Από τότε μεσολάβησε η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η οποία έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

 

“Αν επιμένουν οι φαρμακοποιοί, ας σταματήσουν τη χορήγηση των φαρμάκων. Εμείς θα στείλουμε τους ασφαλισμένους στα φαρμακεία των νοσοκομείων και θα εξυπηρετηθούν από αυτά. Θα υποστούν βεβαίως μια ταλαιπωρία, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά” προειδοποιεί ο κ. Λοβέρδος. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να υπολογίσει κανένας τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, όμως η εντολή του κ. Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο για πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας ήταν σαφής.

 

Επίσης ο κ. Λοβέρδος διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των δαπανών και ότι ο ίδιος σε συνεργασία με την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει τη μεγάλη ευθύνη να μειώσει τις δαπάνες για το φάρμακο.

 

Ο υπουργός Εργασίας επικαλείται στοιχεία έρευνας η οποία διαπίστωσε ότι κάθε φαρμακείο που ανοίγει αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 25%.

 

“Σε μόλις επτά εβδομάδες θα αξιολογηθεί η πορεία μας. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια” δηλώνει».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ