Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μεταμόσχευση οργάνων και γενόσημα φάρμακα

14/11/2013 9:38:50 πμ
Για σοβαρούς κινδύνους απόρριψης του μοσχεύματος, κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν από τις οριζόντιες περικοπές της Υγείας και το «Γολγοθά» που ζουν κάθε μέρα οι μεταμοσχευμένοι , ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη με τους εκπροσώπους του Σωματείου Ηπατομοσχευμένων Ελλάδος ΗΠΑΡΧΩ, του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς «ΣΥΝΕΧΙΖΩ» και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.


Κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν 1) η είσοδος γενοσήμων στις μικρού θεραπευτικού εύρους αλλά μεγάλης ζωτικής σημασίας ανοσοκατασταλτικές θεραπείες 2) το χαράτσι των 25 ευρώ κάθε λίγες μέρες που προσέρχονται για νοσηλεία 3) η ανάγκη συχνής τέλεσης υψηλού κόστους εργαστηριακών εξετάσεων που δεν αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ 4) το κόστος των αναλωσίμων που εξαιρέθηκαν από τον Ενιαίο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, και που πρέπει να πληρωθούν - και αυτά – από την τσέπη των μεταμοσχευμένων για την καθημερινή τους φροντίδα.

«Η αλλαγή στην ανοσοκτασταλτική θεραπεία θέτει σε κίνδυνο το μόσχευμα και τη ζωή του αρρώστου χωρίς να μειώνει τη δαπάνη στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τους ασθενείς.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, ούτε επιστημονικός ούτε οικονομικός για την αντικατάσταση στις χρόνιες ανοσοκοτασταλτικές θεραπείες των μεταμοσχευμένων με «noname» γενόσημα, αφού έχουν αμφίβολα αποτελέσματα στη σωστή διατήρηση του μοσχεύματος, αφετέρου δε μειώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη στο κράτος, αλλά πολλές φορές την αυξάνουν, όπως έχει αποδειχθεί από πολυκεντρικές μελέτες των ΗΠΑ.


Κι αυτό , διότι 1) στη χορήγηση των γενοσήμων ανοσοκατασταλτικών απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές του πρωτότυπου για το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα και 2) χρειάζονται παράλληλα περισσότερες αιματολογικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της φαρμακοκινητικής του ανώνυμου γενόσημου φαρμάκου (π.χ. επίπεδα φαρμάκου στο αίμα, έλεγχο παρενεργειών κ.α.), λόγοι που αυξάνουν κάθετα το συνολικό κόστος στην υγειονομική περίθαλψη αντί να το μειώνουν.


«Κινδυνεύουμε, κυνηγώντας το δέντρο, να χάσουμε το δάσος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στους 3.300 μεταμοσχευμένους της Ελλάδας, λέγοντας: « Αυτή η μικρή ομάδα ασθενών της χώρας μας κρατιέται στη ζωή με πολύ συστηματική, σχεδόν καθημερινή, ιατρική παρακολούθηση. Ζουν με ένα όργανο που βρέθηκε με μεγάλη δυσκολία στον αγώνα της ιστοσυμβατότητας, με πολλά έξοδα του ελληνικού κράτους, με πολλές φορές μακροχρόνιες νοσηλείες στο εξωτερικό που καλύπτουν τα Ταμεία. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν με αγωνία ζωής, πότε το ρολόι του κόσμου θα χτυπήσει γι αυτούς μεσάνυχτα… δηλαδή πότε θα κάνει απόρριψη το μόσχευμα και θα σημάνει το τέλος.


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχει δημοσιοποιήσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πιστοποιήσεις, προκειμένου να γίνει μία αντικατάσταση ανασοκατασταλτικού από άλλο, και δηλώνει ξεκάθαρα, ότι η μετάβαση από ένα πρωτότυπο σε ένα γενόσημο ανοσοκατασταλτικής θεραπείας πρέπει να αξιολογείται και να γίνεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο μόνο από το θεράποντα γιατρό του μεταμοσχευμένου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics