Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μετά από 90 χρόνια αλλάζει ο Ιδρυτικός Νόμος για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους

28/9/2018 8:18:00 πμ
Πολλές αλλαγές και στον Κώδικα Δεοντολογίας για τους φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά από 90 ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα από τις 5 Ιουλίου του 1928, όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης υπέγραφε το Νόμο 3601 «Περί Συστάσεως Φαρμακευτικών Συλλόγων», ήρθε η εποχή πλέον να αλλάξει ο Ιδρυτικός Νόμος και η Νομοθεσία που αφορά το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Ένα εγχείρημα δύσκολο και επίπονο για τους νομικούς συμβούλους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, καθώς το σύνολο των Νόμων που διέπουν ακόμη και σήμερα τον κλάδο είναι γραμμένοι στην καθαρεύουσα, είναι δυσνόητοι, ενώ απέχουν κατά πολύ από τις τωρινές οικονομικές, κοινωνικές και εμπορικές ανάγκες τόσο των Φαρμακευτικών Συλλόγων όσο και των ίδιων των φαρμακοποιών.


Σύμφωνα με πληροφορίες του "ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ", την ερχόμενη Δευτέρα, τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. θα συνεδριάσουν εκ νέου, μαζί με τους νομικούς του Συλλόγου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές τόσο του Ιδρυτικού Νόμου όσο όμως και του Κώδικα Δεοντολογίας που διέπει τη λειτουργία των φαρμακείων, πολλές διατάξεις του οποίου θα πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων και να εναρμονιστούν πλέον με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανάμεσα στις προτεινόμενες αλλαγές στον Ιδρυτικό Νόμο των Φαρμακευτικών Συλλόγων είναι:

  • Οι μηνιαίες συνδρομές των φαρμακοποιών προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, οι οποίες κάθε χρόνο εξαρτώνται από την απόφαση του εκάστοτε υπουργού. Θα προταθεί αυτή η υποχρέωση να εξαρτάται αποκλειστικά από τους κατά τόπους Συλλόγους και να μην απαιτείται υπουργική απόφαση.
  • Επιπλέον, για τους «μεγάλους» Συλλόγους, δηλαδή για όσους έχουν εγγεγραμμένα περισσότερα από 300 φαρμακεία, θα προταθεί να γίνεται η διαχείρισή τους -πριν αποσταλεί στα αρμόδια όργανα του κράτους- από Ορκωτούς Λογιστές, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.
  • Ένα ακόμη αναχρονιστικό άρθρο του Νόμου 3601/28 που θα αναθεωρηθεί είναι η κλήση των φαρμακοποιών σε συνεδριάσεις του Π.Φ.Σ., μέσω επιμελητή. Σε μια εποχή που τα πάντα γίνονται ή τουλάχιστον θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα (όπως e-mail), είναι παρωχημένο οι προσκλήσεις να γίνονται μέσω αντιπροσώπου.

Οι αλλαγές που θα γίνουν αφορούν βέβαια και δεκάδες άλλες διατάξεις, όπως την αναγραφή του εθνόσημου στις σφραγίδες των Συλλόγων αλλά και πολλές τροποποιήσεις που απαιτούνται πλέον στον Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας.


Όπως μας ανέφεραν στελέχη του κλάδου, ήδη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει δώσει τη έγκρισή του, ώστε οι φαρμακοποιοί να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις και ακολούθως να θεσμοθετηθούν από τη Βουλή, πριν κλείσει ο χρόνος. Εξάλλου, όλες αυτές οι επιβεβλημένες αλλαγές δεν ενέχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος που να προβληματίζει την κυβέρνηση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ