Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μειώσεις στα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων και συγχωνεύσεις

24/6/2014 10:46:09 πμ
Οι δύσκολες αποφάσεις του Βορίδη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τσουνάμι» προβλημάτων αντιμετωπίζει ο νέος υπουργός Υγείας καθώς εντός των επόμενων ημερών πρέπει: να κλείσει το θέμα της οριζόντιας μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από το 19% στο 15%, όπως επιβάλλει η μνημονιακή δέσμευση.

Να αποφασίσει εάν θα απελευθερώσει την τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και να δρομολογήσει τις συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Την ίδια ώρα, καλείται να βάλει σε μια σειρά τα τεράστια χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία είναι 4,8 δισ. ευρώ μόνο προς τα νοσοκομεία και 1,9 δισ. προς τους παρόχους! Υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων, ο κ. Βορίδης έκανε χθες λόγο για αύξηση των δαπανών για την Υγεία.

Αναδιανομή πόρων

Αναγνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να λάβει από τον μη έχοντα, πρότεινε μια εσωτερική αναδιανομή πόρων του προϋπολογισμού. Ανακοίνωσε, δε, ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας ότι η έμφαση στην κοινωνική πολιτική αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση.

Λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία, ο νέος υπουργός Υγείας καλείται να βουτήξει στα βαθιά. Με την έλευση της τρόικας πρέπει να έχει έτοιμο το σχέδιο μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Το θέμα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, καθώς οι φαρμακοποιοί έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις εισοδήματος.

Σειρά μεγαλων προβλημάτων στον χώρο της υγείας καλείται να αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης

Ο κ. Βορίδης προχωρεί ακροπατώντας, καθώς οι αποφάσεις του συμπίπτουν με την προσπάθεια να συγκροτηθεί σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Ο κυβερνητικός υποψήφιος κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης εξελέγη πρώτος, αλλά ελέγχει επτά από τα 15 μέλη του συμβουλίου και η συνεργασία θεωρείται επιβεβλημένη.

Το υπουργείο Υγείας προτείνει το εξής σχέδιο: Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) διατίθενται σήμερα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων. Ο κ. Γεωργιάδης είχε προτείνει να μπορούν να τα διαθέτουν και οι ιδιώτες φαρμακοποιοί, αλλά με μειωμένο (κλιμακούμενο) ποσοστό κέρδους.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται επιπλέον τζίρος στα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά μειώνεται μεσοσταθμικά το ποσοστό κέρδους τους στο 17,5%, καθώς θα διαθέτουν τα ΦΥΚ με μικρότερα ποσοστά απ' ό,τι τα άλλα φάρμακα.

Οι φαρμακοποιοί δέχονται ευχαρίστως το μέτρο, καθώς ο ετήσιος τζίρος από τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι τεράστιος. Τα ΦΥΚ αποτελούν το 30% της συνολικής ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ (600 εκατομμύρια από τα 2 δισ. ευρώ).

Η τρόικα

Το ζητούμενο είναι να το δεχτεί και η τρόικα. Στο τραπέζι, πάντως, έχουν πέσει και εναλλακτικές προτάσεις, όπως η εφαρμογή κλιμακωτού ποσοστού κέρδους στο σύνολο των σκευασμάτων.
Η εκτίμηση είναι ότι η τρόικα θα αρκεστεί σε μια μεσοσταθμική μείωση 1% έως 2%, η οποία φαίνεται ότι επιτυγχάνεται μόνο με τα ΦΥΚ. Ερωτήματα υπάρχουν και ως προς το εάν θα υπάρξουν παρεμβάσεις για αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Ο κ. Βορίδης επανέλαβε χθες ότι «πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ του ασφαλισμένου και του φορολογουμένου».

Στόχος, είπε, είναι να δημιουργηθούν συνθήκες για φθηνά φάρμακα και σε αυτές «πρέπει να υπολογιστούν και η πλευρά του ασφαλισμένου και αυτή του φορολογουμένου. «Στους καλούς συμβιβασμούς κανένας δεν είναι ικανοποιημένος», ανέφερε.

Για τον ΕΟΠΥΥ ο κ. Βορίδης είπε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από το παρελθόν. Η διοίκηση του Οργανισμού ανακοίνωσε ότι τα οικονομικά του δεν δημιουργούν δημοσιονομικούς κινδύνους στον κρατικό προϋπολογισμό και ανησυχία για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.


ΠΗΓΗ www.ethnos.gr


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση