Μείωση 20% κατά μέσο όρο στις τιμές των φαρμάκων φέρνει ο νέος τρόπος τιμολόγησης που ανακοίνωσε την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.
Στο εξής, οι τιμές των νέων φαρμάκων που θα μπαίνουν στην ελληνική αγορά θα υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των τιμών στις τρεις φθηνότερες χώρες της ευρωζώνης- και όχι των τριών φθηνότερων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Η ηγεσία του υπουργείου προχωρεί, παράλληλα με το νέο καθεστώς τιμολόγησης, και σε ανακοστολόγηση με τον ίδιο τρόπο όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, από την οποία εκτιμά ότι θα προκύψει όφελος 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως.
Το νέο δελτίο τιμών θα περιλαμβάνει 6.500 φάρμακα και θα εκδοθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Η ανακοστολόγηση των φαρμάκων θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνεται στο νέο δελτίο τιμών, ενώ η δεύτερη μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Μάλιστα, για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα αποθέματα των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών, όπως ανακοινώθηκε, προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής δύο μηνών κατά την οποία θα πωλούνται φάρμακα και με τις δύο τιμές.
Με την ανακοστολόγηση του συνόλου των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,25%, ενώ θα μειωθεί δραστικά και η φαρμακευτική δαπάνη η οποία το 2009 εκτοξεύτηκε στα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, από τους υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας προκύπτει ότι το όφελος για τους καταναλωτές και τα Ταμεία θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι θα μειωθεί η συμμετοχή κάθε ασφαλισμένου κατά 100 ευρώ ετησίως.
Αλλαγές όμως έρχονται και στην τιμολόγηση των αντιγράφων φαρμάκων, η τιμή των οποίων θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας μείον 10%. Σήμερα, η τιμή των αντιγράφων φαρμάκων είναι στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων, ενώ ακόμα και μετά τη λήξη της πατέντας για τα πρωτότυπα η τιμή παραμένει σταθερή. Με το νέο καθεστώς, οι τιμές των αντιγράφων φαρμάκων θα υπολογίζονται στο 70% του πρωτοτύπου, ενώ η τιμή του πρωτοτύπου μετά τη λήξη της πατέντας θα διαμορφώνεται στο 80% της αρχικής τιμής του. Όσον αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα, τα ορφανά -τα οποία αφορούν πολύ μικρό αριθμό σκευασμάτων για ειδικές παθήσεις- και τα ΜΥΣΥΦΑ, η υπουργός είπε ότι προσανατολίζεται σε ειδική ρύθμιση.
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας προχώρησε τελικά σε διαφορετικό τρόπο ανατιμολόγησης στα φάρμακα από αυτόν στον οποίο αρχικά προσανατολιζόταν. Συγκεκριμένα, το αρχικό πλάνο προέβλεπε η ανακοστολόγηση να γίνει με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη όμως, αν επιλεγόταν το μοντέλο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. των «27» οι μειώσεις θα ήταν μεσοσταθμικά 32% και των αντιγράφων 55% και θα επέφεραν σοβαρά προβλήματα στην αγορά και στρεβλώσεις, καθώς θα ενισχύονταν οι παράλληλες εξαγωγές και θα προκαλούνταν ακόμα και ελλείψεις στην αγορά. «Η επιλογή του προτύπου αυτού έγινε για να υπάρχει ένα σταθερό σύστημα αναφοράς και η τιμολόγηση να γίνεται βάσει αντικειμενικών κανόνων, για να μην υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή λόγω διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και για να υπάρξει μια ομαλή και σταδιακή διαδικασία προσαρμογής των ίδιων επιχειρήσεων», είπε η κ. Κατσέλη.
Η υπουργός Οικονομίας δήλωσε επίσης ότι πλέον στο υπουργείο έχει δημιουργηθεί μία πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τιμές και στοιχεία για όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μέχρι πρόσφατα στο υπουργείο δεν υπήρχαν στοιχεία παρά μόνο από 11 χώρες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η σύγκριση τιμών και άρα ένας σωστός τρόπος τιμολόγησης. Από τα στοιχεία αυτά, μάλιστα, προέκυψε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η τρίτη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. και η τρίτη ακριβότερη παγκοσμίως στα αντίγραφα φάρμακα (generics).
Πηγή: Τα Νέα (17/02/2010)
Δείτε σχετικά θέματα: