Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μειώσεις 7% στις τιμές φαρμάκων με το νέο δελτίο τιμών

13/2/2013
Το νέο δελτίο αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις χρειάστηκε η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων για να εφαρμόσει στην πράξη την τελευταία αγορανομική διάταξη που προβλέπει νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, ώστε να εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών με γενική ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων. Οι εκτιμήσεις τόσο από το υπουργείο Υγείας, όσο και από τον ΕΟΦ, υπολογίζουν τη μείωση των τιμών μεσοσταθμικά στο 6,5-7%.


Το νέο δελτίο τιμών αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.


Η Επιτροπή Τιμών, υπό το νέο της πρόεδρο καθ. Δημοσθένη Μπούρο, συνεδρίασε τη Δευτέρα το απόγευμα, διέκοψε και επανήλθε την Τρίτη σε νέα συνεδρίαση μέχρι το μεσημέρι.


Στη συζήτηση μελετήθηκαν οι προτάσεις τιμών που κατέθεσε ο ΕΟΦ, για τα μισά περίπου φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας προκειμένου η ανακοστολόγηση να γίνει ως εξής:

  • Τα πρωτότυπα φάρμακα υπό καθεστώς προστασίας πατέντας καθώς και τα πρωτότυπα που έχουν χάσει την πατέντα τους, κοστολογούνται με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.
  • Τα φάρμακα μεταξύ 5-10 ευρώ μειώνουν την τιμή τους κατά 5%
  • Τα φάρμακα από 10 ευρώ και πάνω μειώνουν την τιμή τους κατά 10%.

 

Στις νέες κοστολογήσεις αναμένεται να συμπεριληφθούν και διορθώσεις λαθών από τα προηγούμενα δελτία τιμών, για τα οποία ήδη έχει γίνει μεγάλη προεργασία από πλευράς του ΕΟΦ.


Σύμφωνα με παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας, οι διορθώσεις των λαθών είναι καθοριστικές για την επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά, έστω κι αν αυτό σημάνει αυξήσεις σε κάποια από αυτά και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι διορθώσεις. Σε κάθε περίπτωση, αν τίθεται θέμα φαρμακευτικής δαπάνης, αυτό μπορεί να διορθωθεί με την εφαρμογή του clawback αν υπάρξουν ποσά υπέρβασης. Αντίθετα αν οι τιμές είναι λάθος, όπως σε περιπτώσεις κοινής διάθεσης του ίδιου προϊόντος από δύο διαφορετικές εταιρίες τότε η μια από τις δύο εταιρίες επιφορτίζεται το λάθος.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μελετήθηκαν ενστάσεις εταιριών για την αποκατάσταση των λαθών αυτών, που εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνουν τις 300-400 περιπτώσεις.


Από την πλευρά των φαρμακοποιών, ζητήθηκε να δοθεί ένα διάστημα διμήνου και να προβλεφθεί ειδική σήμανση των φαρμάκων με νέα και παλαιά τιμή, προκειμένου να διατεθούν τα υπάρχοντα αποθέματα, χωρίς τα φαρμακεία να υποστούν και πρόσθετη απομείωση του κεφαλαίου τους από τις νέες μειώσεις των τιμών.


Όμως όλα τα παραπάνω ζητήματα που κατέληξε να προτείνει η Επιτροπή Τιμών, μένουν να αποφασιστούν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.


Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση