Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μειώνεται το clawback για γενόσημα και εμβόλια

18/9/2018 9:31:46 πμ
Με νέα απόφαση του υπουργού Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Προβάδισμα στα εμβόλια και τα γενόσημα δίνει το υπουργείο Υγείας με νεώτερη απόφαση για την επιβολή του clawback, στην οποία εξαιρεί το κριτήριο της ανάπτυξης των φαρμακευτικών που τα παρασκευάζουν ή διακινούν στην αγορά, από πρόσθετες χρεώσεις.

Συγκεκριμένα, από πέρυσι τον Ιούνιο, για την επιβολή του clawback υπολογίζεται το μερίδιο αγοράς της κάθε εταιρείας σε ποσοστό 90%, ενώ προβλέπεται και άλλο ένα 10% το οποίο καταλογίζεται βάσει το ποσοστού ανάπτυξης που παρουσίασε η εταιρεία. Με τη νέα απόφαση προβλέπεται εξαίρεση του καταλογισμού 10% επί του ποσοστού ανάπτυξης της εταιρείας και λαμβάνονται υπόψη μόνο τα τελικά μερίδια αγοράς ως εξής:
  • για τα γενόσημα που εντάσσονται στη θετική λίστα και για χρονικό διάστημα δύο ετών, καθώς και
  • για τα εμβόλια που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Η τροποποίηση που υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αφορά την αρχική υπ΄ αριθμ. Γ5/63587/20-08-2015 (Β΄ 1803) υπουργική απόφαση όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και προσθέτει τα εξής:
«Κατ΄ εξαίρεση για τα γενόσημα κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ένταξή τους στο θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων σκευασμάτων και για τα εμβόλια που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης επιμερίζεται στις εταιρείες ή στους ΚΑΚ μόνον με βάση τα τελικά μερίδια αγοράς, όπως προσδιορίζεται στο υπό α) ανωτέρω στοιχείο».

Σημειώνουμε ότι για τις συγκεκριμένες δύο κατηγορίες, η φαρμακοβιομηχανία έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για την επιβολή της υποχρεωτικής επιστροφής clawback.
Από την πλευρά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), έχει επισημανθεί ότι τα εμβόλια δεν είναι φάρμακα, δεν πρόκειται για θεραπευτικά σχήματα, αντίθετα αφορούν την πρόληψη από ασθένειες, με αποτέλεσμα να ζητά επανειλημμένα την εξαίρεσή τους από το πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης, άρα και της επιβολής clawback.

Αντίστοιχα, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) διατηρεί την πάγια θέση της για την εξαίρεση των γενοσήμων από το σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών, καθώς η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα που επιβάλλει clawback στα γενόσημα. Επιπλέον επισημαίνει ότι τα γενόσημα, διεθνώς, χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης εξαιτίας της χαμηλότερης τιμής τους έναντι των πρωτοτύπων. Μάλιστα χαρακτηρίζει το μέτρο ως αντιαναπτυξιακό, καθώς αποτελεί πρόσθετη έκπτωση, σε μια περίοδο όπου οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα γενόσημα φθάνουν μέχρι και το 70%, με αποτέλεσμα σειρά σκευασμάτων που παράγονται στη χώρα κινδυνεύουν να αποσυρθούν, καθώς η διάθεσή τους στην αγορά είναι πλέον ασύμφορη. Επιπρόσθετα, έχει επισημάνει ότι σε συνδυασμό με το αντιαναπτυξιακό κλίμα που επικρατεί στη χώρα, η συνέχιση επιβολής των υποχρεωτικών εκπτώσεων, θέτει σε κίνδυνο, ακόμη και τη συνέχιση λειτουργίας πολλών αμιγώς ελληνικών επιχειρήσεων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εκμεταλλευόμενη την παγκόσμια τάση για απεξάρτηση από την Κίνα






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια