Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μειώνεται δραστικά ο αριθμός των καπνιστών

14/10/2013 6:08:50 μμ
Θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, λέει ο κ. Γεωργιάδης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo






Αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο που απαγορεύει τους καπνιστές να ανάβουν τσιγάρα σε δημόσιους χώρους αλλά και στους κλειστούς χώρους διασκέδασης εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας.


Όπως τόνισε το θέμα της τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου θα μπει σε διαβούλευση μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος για την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Όσο για το θέμα της φορολόγησης των προϊόντων καπνού με επιπλέον 2 ευρώ, χρήματα που θα δίνονται από τους καπνιστές υπέρ ΕΟΠΥΥ, δήλωσε πως αυτό είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών.


Εντωμεταξύ σε παρουσίαση νέας έρευνας από τον καθηγητή πνευμονολογίας και επιδημιολογίας, Παναγιώτη Μπεχράκη φάνηκε πως οι Έλληνες, αν και καπνιστές, τάσσονται υπέρ των μέτρων περιορισμού του καπνίσματος.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας σε 2000 πολίτες που διεξήχθη από την κάπα research για λογαριασμό του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στα πλαίσια του προγράμματος HEARTII διαπιστώνεται ότι το 84%των Ελλήνων θεωρεί πολύ (65,4%) ή αρκετά σοβαρό(18,6%) τον εθνικό στόχο για την μείωση του καπνίσματος στην χώρα μας. Από αυτούς, τα 2/3 δηλώνουν καπνιστές.Σχετικά με την αύξηση της τιμής σε μικρό ποσοστό πιστεύουν ότι είναι μέτρο που θα μείωνε το κάπνισμα. Εξάλλου, το99,2% των ερωτηθέντων βρέθηκε τον τελευταίο χρόνο σε χώρους που καπνίζουν παρόλο που απαγορεύεται το κάπνισμα. Από αυτούς, το 74% είναι θυμωμένοι(53,1%) και μάλλον θυμωμένοι(20,8%)ενώ μόνο(24,8%)δεν ενοχλούνται. Εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και ανάμεσα στους καπνιστές το 48,3% δηλώνει θυμό για το ζήτημα αυτό. Ενώ το60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η δημοτική αστυνομία δεν έκανε σωστά την δουλειά της για την τήρηση του νόμου περί προστασίας από το παθητικό κάπνισμα, ούτε και ο δήμαρχος της περιοχής που κατοικούν συνέβαλλε στην τήρηση του νόμου αυτού.Εντυπωσιακό είναι και το σημείο της έρευνας που αναφέρεται στον επιπολασμό του καπνίσματος στην χώρα μας όπου για πρώτη φορά διαπιστώνονται τόσο μικρά ποσοστά.

Συστηματικοί καπνιστές 14,8% (14,4%άνδρες,15,4%γυναίκες) περιστασιακοί καπνιστές10,6% ( 10,4%άνδρες, 11% γυναίκες),πρώην καπνιστές32,2% (37,6% άνδρες, 24,1%γυναίκες) μη καπνιστές41,2% (36,2 % άνδρες, 48,8%γυναίκες).


Τέλος, η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων στην χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία δείχνει να μειώνεται καθώς παρατηρείται μείωση από 34.666 εκατομμύρια το 2007 σε 19.370 το 2012 ενώ υπολογίζεται ότι θα πέσουνε στα 18.000 εκατομμύρια το 2013.

 

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Με δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης και με συνεδρίες για τη διακοπή του καπνίσματος






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος