Για
ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά έκανε λόγο ο πρόεδρος του
Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στο
Realfm 97,8.
«Πρόσφατα μίλησα με μια εταιρεία που έχει πάρα πολλές ελλείψεις. Μου έλεγαν ότι στα μέσα του Μαρτίου θα φέρουμε το ένα φάρμακο, στα τέλη Μαρτίου το άλλο και μερικές ορμόνες κλπ. Είναι κάποια φάρμακα πολύ σημαντικά - για να μη σας μιλήσω για τις αντιθρομβωτικές ενέσεις», τόνισε ο κ. Λουράντος.
«Αυτά τα πράγματα οφείλονται στην κακή λειτουργία του κράτους. Ο Ε.Ο.Φ. υποχρεούται, βάσει νόμου, να καλύπτει την ελληνική αγορά, αν κάποια εταιρεία δεν φέρνει ένα φάρμακο, είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους. Υποχρεούται ο Ε.Ο.Φ. να ερευνήσει και να δει από ποιες χώρες πρέπει να το αγοράσει. Ξέρετε γιατί δεν το κάνει; Γιατί π.χ. ένα φάρμακο έχει δύο ευρώ, αλλά αν ο Ε.Ο.Φ. ψάξει να το βρει σε ευρωπαϊκή χώρα για να το φέρει, θα ζητήσει 12 ευρώ. Αυτή είναι η ιστορία. Όταν παράγουν οι εταιρείες ένα προϊόν, θα το δώσουν καταρχάς στις χώρες που είναι υψηλή η τιμή του και στις χώρες που είναι πιο χαμηλή η τιμή του, θα το δώσουν αν περισσέψει κάτι», πρόσθεσε.
Με αφορμή τη γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο επιτρέπει το άνοιγμα φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς, είπε ότι «αυτό που αποφάσισε το ΣτΕ υπάρχει εδώ και περίπου δύο χρόνια και ορισμένοι το έχουν εκμεταλλευτεί για να δώσουν τα φαρμακεία τους σε κάποιους που είχαν λεφτά και να επιβιώσουν και εκείνοι με έναν απλό μισθό».
«Το φάρμακο μετατρέπεται σε καταναλωτικό προϊόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού τόνισε: «Αν ήταν καλό, θα το είχαν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το φαρμακείο δεν είναι σούπερ μάρκετ. Η συνταγογράφηση των φαρμάκων είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν μπορεί να είναι στα χέρια του κεφαλαίου που ενδιαφέρεται μόνο να πουλήσει κάτι που έχει μεγάλο κέρδος».