Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μεγάλη ώθηση στους τζίρους των φαρμακείων δίνουν τα συμπληρώματα διατροφής

14/11/2017 8:51:25 πμ
Τα συμπεράσματα έρευνας σε φαρμακεία Αττικής και Θεσσαλονίκης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Ανοδο σημείωσε η αγορά των φαρμακείων τη διετία 2015-2016, παρά την πτωτική πορεία που είχε το χρονικό διάστημα 2010-2013, σύμφωνα με την κλαδική μελέτη «Φαρμακεία», που εκπόνησε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Στόχασις.


Ειδικότερα, το μέγεθος της αγοράς των φαρμακείων διαμορφώθηκε το 2016 σε 5,1 δισ. ευρώ, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -3,5% την περίοδο 2011-2016 και 2% την περίοδο 2013-2016.

Την ανοδική αυτή πορεία ο κλάδος την οφείλει στον τομέα των παραφαρμακευτικών προϊόντων, εφόσον η κατηγορία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο φαρμακείο παρουσίασε πτώση 21,6% το 2016 σε σχέση με το 2011, γεγονός που οφείλεται τόσο στη μείωση της συνταγογράφησης όσο και στις συνεχείς μειώσεις τιμών των φαρμάκων.


Η αγορά των παραφαρμακευτικών προϊόντων όμως μέσα στην κρίση παρουσιάζει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,5% από το 2011 έως το 2016, αυξάνοντας ταυτόχρονα και το μέγεθός της από 20% (2011) στο 25% (2016). Τη σημαντικότερη συνεισφορά στα παραφαρμακευτικά είδη προσέφεραν τα συμπληρώματα διατροφής, η συμμετοχή των οποίων στον κύκλο εργασιών των παραφαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκε σημαντικά μέσα στην πενταετία 2012-2016: το 2012 ήταν 20%, ενώ το 2016 ανέβηκε στο 38%.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά μεταβάλλονται ανάλογα με την περιοχή όπου λειτουργεί το φαρμακείο, τις πρακτικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιεί και τη συμμετοχή του σε δίκτυο διανομής.


Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη της Στόχασις, τα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι 10.386 που σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) όσον αφορά τον αριθμό φαρμακείων και διαθέτει τη μεγαλύτερη αναλογία φαρμακείων ανά 100.000 κατοίκους το 2015.

Από την πλευρά των καταναλωτών

Σύμφωνα με την έρευνα, στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, το 45% των πολιτών επισκέπτεται το πολύ 2 φορές το μήνα το φαρμακείο για εκτέλεση συνταγών, ενώ το 30% μία φορά το τρίμηνο και το 23% δύο φορές το χρόνο.


Όσο για τις επισκέψεις που δεν αφορούν την εκτέλεση συνταγών, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν ότι στα φαρμακεία αναζητούν «συχνά» ή «πολύ συχνά» μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) κατά 38%, με τα καλλυντικά και τα συμπληρώματα διατροφής να ακολουθούν με ποσοστά 16,3% και 15,2% αντίστοιχα.


Ενδιάφερον προκαλεί το αποτέλεσμα σχετικά με τις πωλήσεις ειδών φαρμακείου από το διαδίκτυο, καθώς οι ερωτηθέντες δήλωσαν σε ποσοστό 81% ότι σπάνια προμηθεύονται παραφαρμακευτικά είδη διαδικτυακά και μόλις 1% πολύ συχνά.


Ως προς την πηγή ενημέρωσης για θέματα υγείας και φαρμάκων, «κυριαρχούν» οι παραδοσιακές μέθοδοι πληροφόρησης, με το 87,9% του συνόλου των ερωτώμενων να απαντά ότι ενημερώνεται από το γιατρό τους και το 50% του συνόλου από το φαρμακοποιό τους. Σημειώνεται ότι, οι ερωτώμενοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία (84,1%), απάντησαν ότι βλέπουν το φαρμακοποιό τους πρώτα σαν επιστήμονα και μετά σαν επιχειρηματία.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση